Vo svidníckom skanzene priblížili tradičnú zabíjačku a novoročné zvyky

Tradičná zabíjačka bola súčasťou podujatia Novoročné tradície, ktoré sa konalo v sobotu vo svidníckom skanzene.

11.01.2020 17:45
skanzen, Svidník, ľudová architektúra Foto:
Skanzen vo Svidníku.
debata

Ľudia v kraji pod Duklou, ktorí sa pridržiavajú juliánskeho kalendára a slávia v pondelok (13.1.) Silvester a v utorok (14.1.) Nový rok, si tak pripomenuli novoročné zvyky svojich predkov a nechýbala ani ochutnávka tradičných zakáľačkových je­dál.

„Pravoslávni veriaci oslavujú Vianoce podľa juliánskeho kalendára, teda o dva týždne neskôr. Takto oslavujú aj Nový rok. Keďže Silvester vychádza na začiatok týždňa (13.1.), pripravili sme oslavu príchodu Nového roka spojenú s novoročnou vinšovačkou, koledami a zabíjačkou dnes. Chceli sme, aby ľudia počuli vinše, koledy a aby videli, ako to kedysi na takej pravej dedinskej zabíjačke bolo,“ uviedol riaditeľ Slovenského národného múzea Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku Jaroslav Džoganík.

„Máme tu vynikajúcu ovarovú polievku, hurky, tlačenku, klobásku, kapustu s mäsom a tak ďalej. Počasie je vynikajúce a ak to vydrží takto až do večera, tak si myslím, že si prídu na svoje aj deti, lebo je tu možnosť na sánkovačku,“ doplnil Džoganík.

Starosta obce Kurimka v okrese Svidník Ján Božík, ktorý sa zabíjačkám venuje 30 rokov, tvrdí, že v minulosti boli pohostením pre ľudí, ktorí si v dedine celý rok pomáhali.

„Tradične sa robili jaternice alebo hurky, tlačenka, ale až na druhý deň, lebo v daný deň sa robilo akurát to, čo sa dalo spraviť, škvarky a podobne. Väčšinou boli i tradičné ľudové jedlá ako mačanka, ale gazdiné napiekli i makovníky a orechovníky. Ľudia sa zišli, spievali, čiže zabíjačka mala aj kultúrny charakter,“ priblížil Božík s tým, že v súčasnosti je ich menej. V obci, kde žije, boli kedysi v každom dome dve zabíjačky ročne, v súčasnosti sú štyri alebo päť v celej obci.

„Keď som bola malá, na našom dvore tiež takto viselo prasa. Ako deti sme okolo neho behávali, tešili sme sa. Nemala som rada polievky, najradšej som mala jaternicu a klobásku,“ povedala Svidníčanka Anna Hužvejová.

V programe sa predstavil folklórny súbor Makovica zo Svidníka a ľudová hudba Pozberanci. Podujatie zorganizovalo Slovenské národné múzeum Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku v spolupráci s mestom Svidník.

debata chyba
Viac na túto tému: #zvyky #Svidník #skanzen