Mestské lesy Bratislava vlani opravili viacero ciest a vytvorili náučné chodníky

Mestská príspevková organizácia Mestské lesy v Bratislave sa v minulom roku venovala opravám ciest, vytvoreniu náučných chodníkov alebo budovaniu rozhľadne.

13.01.2020 11:00
debata

„Zrealizovali sme kompletnú výmenu asfaltového povrchu, cyklistami najviac využívanej trasy, medzi Železnou studničkou a Bielym Krížom v dĺžke 2.4 km. Dokončili sme tiež opravu povrchu lesnej cesty Spariská – Tri Duby – Pekná cesta v dĺžke 3 km. Ako povrch bol zvolený najjemnejší, uvalcovaný štrk, vhodný pre potreby cyklistov aj peších turistov, či bežcov,“ uviedli Mestské lesy na svojom blogu.

Úseky na opravu vybrali na základe dát z aplikácie Strava, ktorú používajú cyklisti na meranie svojich výkonov. Z dôvodu bezpečnosti rozšírili aj krajnicu asfaltovej cesty medzi Snežienkou a Kamzíkom. Pre časť peších návštevníkov tak vynikol samostatný a komfortný chodník.

„Pohyb motorových vozidiel pomedzi návštevníkov lesoparku je najčastejšia sťažnosť. Aj preto sme rozbehli aktívnejšiu spoluprácu s mestskou políciou, s cieľom minimalizovať nepovolené prejazdy motorových vozidiel po území lesoparku. Okrem toho znižujeme počet povoleniek na vjazd na úroveň nevyhnutnej údržby lesoparku a spolu s mestom pripravujeme mechanické zábrany pri vstupe na Železnú studničku,“ informovali Mestské lesy.

V lese Sitina nad mestskou časťou Karlova Ves vybudovali v spolupráci s miestnymi obyvateľmi náučný chodník. Návštevníci sa tu dozvedia informácie o histórii tohto lesa, stromoch a jeho ekologickom význame.

Súčasťou je aj nový altánok so sedením a ohniskom na opekanie. Dôležitým krokom pre zvýšenie bezpečnosti bolo taktiež vybudovanie chodníka cez les pre peších a cyklistov, do areálu Horáreň Krasňany v mestskej časti Rača.

„Nová lesná cesta je úplne oddelená od áut, čím sa vyrieši nebezpečný prístupový úsek do obľúbeného rekreačného areálu a vstupnej brány do lesoparku,“ uviedla organizácia.

Okrem náučných chodníkov vybudovali v lesoparku, v lokalite nazvanej Tri Duby jednoduchú drevenú vyhliadku pre cyklistov a turistov.

Okrem výhľadu až na Devínsku Kobylu tu návštevníci môžu pozorovať prírodné procesy. Lúka vznikla veternou kalamitou v roku 2010 a postupne sama, bez pomoci človeka zarastá lesom. Podľa Mestských lesov je možné pri troche trpezlivosti z vyhliadky pozorovať aj srnky či muflóny.

„Na rok 2020 máme pripravené ďalšie opatrenia pre podporu rekreácie a športu v lesoparku,“ dodali Mestské lesy v Bratislave.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #lesy