Turistická daň v Európe 2020: Koľko zaplatíte v Chorvátsku, Taliansku či Bulharsku?

Turistické dane sú čoraz bežnejšie. Zistite, koľko budete pravdepodobne musieť zaplatiť počas vašej nasledujúcej dovolenky v destináciách starého kontinentu.

05.02.2020 07:00
debata

Daň za ubytovanie sa odvádza za každé prechodné ubytovanie v ubytovacom zariadení ako hotel, motel, botel, hostel, penzión, apartmánový dom, kúpeľný dom… V každej krajine aj v každom meste sa môže jej výška líšiť, uvádza portál Lovemoney.com. Tu sú informácie Európskej asociácie cestovných kancelárií (ETOA).

Benátky

Asi najznámejším príkladom, keď sa preplnené mesto usiluje zmierniť následky nadmerného turizmu poplatkami, je taliansky klenot na kanáloch. Benátky plánujú účtovať turistom vstupné do mesta a nové nariadenie by malo začať platiť od 1. júla 2020, aj keď ešte nie je formálne schválené.

Turistická daň sa bude pohybovať od 3 do 10 eur za deň, v závislosti od toho, či turisti prídu počas sezóny, alebo mimo nej.

Taliansko

V Taliansku musia turisti platiť daň s názvom Tassa di soggiorno. Poplatky sa líšia v závislosti od mesta, od počtu hviezdičiek hotela a vyberajú sa za stanovený počet nocí. Deťom sa zvyčajne udeľujú výnimky.

Napríklad v Ríme zaplatíte od 3 do 7 eur za osobu a za deň – do 10 dní pobytu. Deti pod 10 rokov daň neplatia.

Chorvátsko

V Chorvátsku musia turisti starší ako 18 rokov platiť „pobytovú daň“, ktorá býva zvyčajne okolo 10 kun (1,34 eura) na osobu a noc, hoci jej výška závisí od kategórie ubytovania a ročného obdobia.

Deti do 12 rokov sú oslobodené od dane, deti vo veku od 12 do 18 rokov majú zľavu 50 %.

Všetky chorvátske mestá sú rozdelené do štyroch kategórií A až D (napríklad Dubrovník je v kategórii A).

Kategória „A“

  • Predsezóna – 5,50 kn
  • Hlavná sezóna – 7,00 kn
  • Slabá sezóna – 4,50 kn
  • Neskorá sezóna – 5,50 kn

Kategória „B“

  • Predsezóna – 4,50 kn
  • Hlavná sezóna – 6,00 kn
  • Slabá sezóna – 3,50 kn
  • Neskorá sezóna – 4,50 kn

Kategória „C“

  • Predsezóna – 3.50 kn
  • Hlavná sezóna – 5.00 kn
  • Slabá sezóna – 2.50 kn
  • Neskorá sezóna – 3.50 kn

Kategória „D“

  • Predsezóna – 2.40 kn
  • Hlavná sezóna – 4.00 kn
  • Slabá sezóna – 2.00 km
  • Neskorá sezóna – 2.40 kn

Bulharsko

Krajina vyberá mestskú alebo rekreačnú daň v rôznych výškach, v závislosti od oblasti a klasifikácie hotelov.

Mestská daň sa účtuje za osobu a noc a jej výška sa pohybuje od 0,2 leva (0,1 eura) do 1,4 leva (0,72 eura).

Rekreačná daň sa uplatňuje v niektorých oblastiach ako je Litoral a účtuje sa na osobu a na pobyt, nie na osobu za noc.

Grécko

Grécko zaviedlo turistickú daň začiatkom roku 2018. Keď sa prihlásite do svojho ubytovania, požiadajú vás o jej zaplatenie – v hotovosti alebo kartou.

Cena je 0,50 eur na osobu a deň v jedno- až dvojhviezdičkových hoteloch; do 1,50 eura v trojhviezdič­kových hoteloch; 3 eurá v štvorhviezdič­kových hoteloch a 4 eurá v päťhviezdičkových hoteloch.

Španielsko

Daň za trvalo udržateľný cestovný ruch, ktorá sa vzťahuje na rekreačné ubytovanie Baleárskych ostrovov (Malorka, Menorka, Ibiza, Formentera), sa vzťahuje na každého turistu vo veku od 16 rokov.

Počas hlavnej sezóny platia tí, ktorí bývajú v luxusných hoteloch, 4 eurá na osobu a deň; 3 eurá sa platia v hoteloch strednej kategórie a 2 eurá zaplatia turisti v apartmánoch a tí, čo sa priplavili na výletných lodiach (a to aj keď sa na ostrovoch neubytovali); 1 euro zaplatia dovolenkári za každú noc v kempe či ubytovni.

Výška poplatku je až o 75 % nižšia mimo sezóny, teda od novembra do apríla, a daň klesá o 50 % po ôsmej noci na ostrovoch.

Štvorčlenná rodina dvoch dospelých a dvoch detí do 16 rokov zaplatí za štvorhviezdičkový hotel za štrnásť dní okolo 70 eur.

Francúzsko

Vo Francúzsku sa účtuje turistická daň „Taxe de Sejour“ za osobu a za noc a líši sa podľa kvality a štandardu ubytovania. Ceny sa pohybujú od 0,50 eura do 4 eur za osobu a noc.

Paríž si účtuje daň navyše 15 %, čo znamená, že zaplatíte medzi 0,23 eura a 4,60 eur. Deti do 18 rokov sú od dane oslobodené.

Rakúsko

Turisti tu platia daň v hoteloch, aj kempoch a karavanoch, v závislosti od regiónu. Poplatok (Tourismusgesetz či Beherbergungsbe­iträge) sa v súčasnosti pohybuje vo výške od 0,36 eura do 3,2 % z ceny hotela na osobu za noc vo Viedni. Deti do 15 rokov (niekde do 14) sú od dane oslobodené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #turisti