Toto si letušky nemôžu dovoliť: 7 vecí, ktoré majú zakázané

Práca stevarda či stevardky je ako každá iná robota, no toto zamestnanie je predsa len čímsi špecifické, vzrušujúce a láka pozornosť aj zvedavosť. Mnoho pasažierov si myslí, že letecký personál má svoje tajomstvá, interné signály a pozná špeciálne miesta v lietadle, kam sa bežní ľudia nedostanú.

12.02.2020 07:00
debata (1)

Palubní zamestnanci, ktorí sa starajú o bezpečnosť a pohodlie cestujúcich, majú svoje pravidlá, ktoré musia dodržiavať – od jednoduchých, týkajúcich sa výzoru, ako napríklad žiadne viditeľné tetovanie čo piercingy, po reprezentatívne, napríklad, že nesmú v uniforme leteckej spoločnosti hrať hazardné hry. Tu sú ďalšie podľa Rd.com.

Nesmú mať piercing, ani tetovanie

Letušky sú známe svojou eleganciou a jednotným vzhľadom podčiarknutým uniformami. Normy si vyžadujú jednoduchý a elegantný vzhľad, preto nie sú dovolené piercingy v jazyku či na iných viditeľných miestach tela, okrem jednoduchých náušníc. Väčšina aeroliniek tiež od letušiek vyžaduje, aby im spod uniformy nebolo vidieť žiadne tetovanie.

Počas letu nesmú spať

Pasažieri si počas letu radi zdriemnu a niekedy, keď nevidno letušky dlhšiu dobu, mohol by si niekto myslieť, že si tiež šli niekam pospať. V skutočnosti však zamestnanci nesmú na palube spať, pokiaľ dĺžka letu nepresiahne istý čas. Výnimkami sú medzikontinentálne dlhé lety, keď sa letušky v službe striedajú a počas prestávky sa môžu uchýliť do oddychovej zóny.

Nemôžu prijímať tringelty

Aj keď bola letuška milá, ústretová, nápomocná, všímavá… Stačí, ak sa jej pasažieri poďakujú.

Nesmú mať nadváhu

Niektoré letecké spoločnosti majú priamo v pokynoch pre letecký personál uvedenú ich maximálnu prípustnú hmotnosť. Argumentujú rôznymi bezpečnostnými pravidlami. Napríklad Air India vlani dokonca zaviedla pre posádku počas letu špeciálne menu s nízkym obsahom tuku.

Nesmú jesť pred pasažiermi

Letušky síce nosia cestujúcim jedlo a nápoje, samy však jedia a pijú diskrétne v kuchynke.

Žiadny hlasný hovor v kabíne

Lietadlo neposkytuje veľa súkromia, každú hlasnejšiu konverzáciu si chtiac-nechtiac vypočuje aj množstvo ľudí okolo, a tak by každý na palube mal byť k ľuďom zdvorilý a riadiť sa pravidlami etikety. Toto pravidlo zvlášť platí pre stevardov a stevardky, ktorí by počas letu mohli dostať chuť preberať s kolegami rôzne témy.

Nemôžu piť, ani hrať, keď majú na sebe uniformu

Zatiaľ čo niektorí cestujúci si na palube radi dajú pohár vína na uvoľnenie stresu, letušky, ktoré majú na sebe korporátnu uniformu, nesmú v bare konzumovať alkohol, ani mimo služby. Rovnaké pravidlo platí aj o hazardných hrách, a to aj mimo lietadla či letiska.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #letušky