Ako cestujú ich veličenstvá? 10 tajomstiev britskej koruny

Členovia britskej kráľovskej rodiny pomerne často cestujú, a tak je jasné, že musí existovať nejaký súbor zaužívaných pravidiel, ako tieto transporty vyzerajú. Aj keď ich verejnosť nevidí, platia a sú nevyhnutné. Tu je niekoľko z nich.

19.02.2020 07:00
Princ William a jeho manželka Kate, vojvodkyňa... Foto: ,
Princ William a jeho manželka Kate, vojvodkyňa z Cambridge, po prílete na Cyprus.
debata (1)

Komerčné aerolínie

Rovnako ako všetci ostatní, aj členovia kráľovskej rodiny podliehajú hospodárskym obmedzeniam a musia sa držať rozpočtu, píše Hellomagazine.com. Majú ho síce veľký, no nie neobmedzený. Princ William a jeho manželka, vojvodkyňa Kate, sú známi tým, že necestujú súkromnými prenajatými lietadlami.

Vyberajú si spomedzi bežných leteckých spoločností ako British Airways, American Airlines, či Ryanair.

Podporujú britskú spoločnosť

Ak je to možné, William a Kate si vyberajú domáce linky British Airways. Vojvodkyňa dokonca túto spoločnosť považuje za svoju „srdcovku“ – jej obaja rodičia totiž svojho času pracovali pre British Airways.

Aj vlaky a autobusy

Rovnako ako lietadlami, cestujú členovia kráľovskej rodiny aj inými dopravnými hromadnými prostriedkami. A tak, ako bežní smrteľníci, v prípade meškania prídu neskoro aj oni.

Bezpečnosť na prvom mieste

Členovia kráľovskej rodiny síce nemusia lietať súkromnými strojmi, ich ochrana však musí byť zabezpečená na 100 percent. Tú má na starosti špičkový bezpečnostný tímu vyškolených odborníkov.

Celkovo však títo exkluzívni pasažieri necestujú s takým veľkým sprievodom, ako mnoho ľudí predpokladá. Počas ciest sa o nich „stará“ sedem až dvanásť ľudí.

Žiadne nohavice či tepláky

Aj keď mnohí z nás si dlhý let nevieme predstaviť v ničom inom ako v džínsoch a mikine, obliekanie Kate a William podlieha pravidlám aj v lietadle.

Vojvodkyňa musí vystúpiť zo stroja v predpísanom dvojdielnom kostýme alebo dlhých šatách, princ má na sebe oblek alebo sako a nohavice.

Čierna povinnou súčasťou kufra

V kráľovskej batožine nesmie na žiadnej ceste chýbať jedno čierne oblečenie. Aj v zahraničí musia vyzerať dôstojne, ak by náhodou v tom čase došlo k smrti v rodine, či inej tragickej udalosti v rodnej krajine.

Monogramy na batožine

Samotné balenie na reprezentačné cesty je poriadne náročné. Aj keď členovia kráľovskej rodiny cestujú, musia byť byť elegantní a štýloví. A niesť so sebou poriadnu zásobu oblečenia. Williamova batožina má na každom kuse vyšité „W“ a kráľovskú korunu.

Kate nie je v tomto ohľade príliš formálna a niektoré jej tašky sú aj celkom obyčajné. Cestovanie páru však podlieha ustálenému organizačnému systému označovania batožiny farebnými visačkami.

Dvaja dedičia trónu by nemali lietať spolu

Aj keď toto pravidlo môže znieť až kruto, je veľmi racionálne. Dvaja dedičia by nemali nikdy letieť v tom istom lietadle, aby sa v prípade nehody jedného zachovala kráľovská línia.

Aj keď toto pravidlo je nepísané, dedičia, ktorí ho chcú „porušiť“, si vždy musia vyžiadať povolenie od kráľovnej Alžbety, ktorá má v tejto veci posledné slovo.

Kráľovná však nemá srdce za kameňa a keď napríklad princ George, ako 9-mesačné batoľa sprevádzal v roku 2014 svojich rodičov na turné po Austrálii a na Novom Zélande, mohol letieť spolu s nimi.

Aj v roku 2016 cestoval William, Kate, George a Charlotte na návštevu Kanady ako kompletná štvorčlenná rodina.

Uplatňujú sa všetky imigračné pravidlá

Kto háda, že členovia kráľovskej rodiny nemusia dodržiavať bežné pravidlá, mýli sa. Aj oni potrebujú pri cestovaní pasy a dodržiavajú colné a imigračné nariadenia štátov, aj keď tieto procesy sú v ich prípade zvyčajné zrýchlené.

Kráľovná Alžbeta je jediná, čo nepotrebuje cestovný doklad, pretože pasy sa vydávajú v mene Jej Veličenstva.

Avšak zakaždým, keď letí do Británie a mimo nej, musí prejsť kontrolou totožnosti, pričom úradníkom uvedie svoje celé meno, vek, adresu, štátnu príslušnosť, pohlavie a miesto narodenia.

Kate krásna vždy a všade

O typickú vizáž vojvodkyne sa sa aj na cestách stará jej „dvorná“ kaderníčka Amanda Cook Tucker, ktorá je súčasťou kráľovského cestovného sprievodu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #kráľovská rodina #Britská kráľovná #William a Kate