Viac kengúr ako ľudí, podzemné mesto, najviac tiav: 18 neuveriteľných faktov o Austrálii

Austrália je šiestou najväčšou krajinou sveta podľa rozlohy a zároveň najväčším ostrovom. Je to jediná krajina na planéte, ktorá je tiež ostrovom a kontinentom. Je obklopená ďalšími viac ako 8 000 ostrovmi, ktoré spadajú do jej námorných hraníc.

25.02.2020 07:00
Brighton Beach, Melbourne, Austrália, pláž, more, Foto:
Brighton Beach. Ilustračné foto.
debata

Austrália nebola vždy Austráliou, jej pôvodný názov bol Nové Holandsko. Toto nie príliš kreatívne meno jej udelili holandskí moreplavci, ktorí pri jej brehoch ako prví zakotvili v 17. storočí. Poetickejší názov Austrália, ktorý sa ujal a poznáme ho dodnes, vymyslel v roku 1803 anglický prieskumník Matthew Finders. Slovo pochádza z latinského australis, čo znamená juh, píše Mediafeed.org.

Austrálii sa niekedy hovorí aj krajina kengúr, a nie je nič výstižnejšie. Podľa „sčítania“ z roku 2017 prevýšil počet týchto zvierat počet Austrálčanov až dvakrát. Treba však dodať, že skákajúcu populáciu nedávne rozsiahle požiare zrejme negatívne ovplyvnili…

Kengura Foto: SHUTTERSTOCK
klokan, pláž, kengura, austrália Kengura

Nie len kengury, ale aj ťavy! Navzdory predstavám o Afrike plnej dvojhrbých vytrvalcov má práve Austrália najväčšiu populácia divo žijúcich tiav. Tieto zvery však nie sú domorodými obyvateľmi Austrálie. Priviedli ich sem osadníci v 19. storočí a dnes sa považujú za hrozbu.

V Austrálii sa darí aj dobytku, a tak niet divu, že sa tu nachádza aj najväčšia chovná stanica sveta Anna Creek station. Jej rozloha je 23 000 km2, čo je viac ako napríklad územie Slovinska.

A, žiaľ, na svoje si tu prišli aj hady. Žije tu 140 rôznych druhov a z 25 najjedova­tejších typov na svete nazýva Austráliu svojím domovom až 20. Dobrou správou je, že tamojšie pavúky, aj keď vyzerajú desivo, nie sú až také smrteľne jedovaté. Aspoň väčšina. Nepríjemné je, že čo nehrozí od pavúkov, „vynahradia“ jedovaté rastliny.

Veľký bariérový útes, jeden zo siedmich prírodných divov sveta, je jediná živá vec, ktorú vidieť z vesmíru. Žije tu viac koralov ako kdekoľvek inde na svete – viac ako 400 rôznych druhov. Je tiež domovom viac ako 1 500 druhov tropických rýb a 20 typov plazov.

Veľký bariérový útes Foto: SHUTTERSTOCK
Veľký bariérový útes, Austrália, koraly, ryby, more, podmorský svet, Veľký bariérový útes

V Austrálii je taká ohromná biodiverzita, že stále ostáva neobjavených asi 75 % druhov.

Extrémna krajina

V Austrálii je skutočne horúco, najteplejšie tam býva práve v čase, keď na Slovensko udierajú najtuhšie zimy. Najteplejším austrálskym mesiacom, aký bol kedy v histórii meraní zaznamenaný, bol január 2019. Priemerná teplota dosahovala viac ako 30 °C, v polovici mesiaca sa vyskytlo 5 dní, keď bolo v celej krajine 40 °C.

Keď je teplo, treba sa schladiť. Možno práve preto vlastní Austrália najväčšiu časť Antarktídy. Ďalšie patria Argentíne, Čile, Francúzsku, Novému Zélandu, Nórsku a Spojenému kráľovstvu.

Austrália má viac ako 10 000 pláží a týmto závratným počtom prekonala všetky ostatné krajiny na svete. Ak by ste chceli navštíviť všetky, strávili by ste prechádzkami po pobreží viac ako 27 rokov a na každú by ste mali len jeden deň.

Pláž Hyams. Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
Pláž Hyams, Jervis Bay, Austrália Pláž Hyams. Ilustračné foto.

Austrália sa môže pochváliť aj ružovým jazerom Lake Hillier, ktorého sfarbenie je pre vedcov doposiaľ záhadou. V krajine je atrakciou tiež vrch Mount Wingen, prezývaný Horiaca hora, ktorá tlie nepretržite už 6 000 rokov – vďaka zásobe uhlia v jej útrobách.

Mestá a ich ľudia

Austrália patrí medzi 7 krajín sveta s najmenšou hustotou osídlenia. V priemere tu na jednom kilometri štvorcovom žijú len traja ľudia. Jednotlivé mestá sú však husto zaľudnené (aj keď žiadne sa nedostalo medzi top 50 miest sveta s najväčšou ľudnatosťou). Priemerná hustota obyvateľstva v Melbourne je 17 500 ľudí na kilometer štvorcový. V meste žije tiež najväčšia populácia Grékov mimo Grécka.

Mimochodom, Melbourne sa takmer volala Batmania. Nesúvisí to však so slávnym televíznym mužom v kostýme netopiera, ale so zakladateľom mesta Johnom Batmanom.

Melbourne, Austrália Foto: SHUTTERSTOCK
Melbourne, Austrália, mesto, mrakodrapy, rieka, most Melbourne, Austrália

Väčšina ľudí žije blízko pobrežia – až 85 % Austrálčanov má postavený svoj dom do 50 kilometrov od oceána.

Majú tu aj jedno unikátne mesto, v ktorom žijú ľudia viac-menej pod zemou. V okolí Coober Pedy sa ťažia opály, je tu asi 70 baní, je to najväčšia oblasť ťažby opálov na svete. V meste sú mimoriadne silné výkyvy teplôt, letá sú extrémne horúce, zimy mrazivé, a tak si obyvatelia postavili domy sčasti zapustené do zeme.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa VisitCentralAus (@visitcentralaus),

Veľké vzdialenosti musí spájať dlhá cesta. Austrálska diaľnica Highway 1 je druhou najdlhšou na svete – meria takmer 14 500 kilometrov.

Ikonická stavba Austrálie, Opera v Sydney, sa svojho zrodu takmer nedočkala. Jej architektovi Jornovi Utzonovi vláda odmietla zaplatiť, a tak odišiel a do krajiny sa nikdy viac nevrátil. Stavbu – našťastie pre Austráliu aj pre svet – dokončil austrálsky architektonický tím na čele s Peterom Hallom.

Stayatbase.com; Landlopers.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália