Akí sme koncentrovaní? Slovensko má 67. najhustejšie osídlené územie

Niektoré krajiny sú maličké, no bohaté a atraktívne, a tak v nich túži žiť veľké množstvo obyvateľov. Iné majú zasa nesmiernu rozlohu, veľkú časť ich územia zaberajú vodné plochy alebo neschodné hory, a tak priemer ich zaľudnenia ich v celosvetovom rebríčku umiestnil na nízku pozíciu.

21.02.2020 07:00
debata

Na Slovensku žije na 49 000 kilometroch štvorcových asi 5 a pol milióna obyvateľov, vďaka čomu sa naša krajina v rebríčku hustoty zaľudnenia spomedzi asi 200 štátov sveta umiestnila na 67. priečke s priemernou hodnotou 111 osôb na jeden kilometer štvorcový.

Pre porovnanie – svetový priemer je 43 osôb na kilometer štvorcový. Na našej planéte žije na rozlohe 148 939 063 km2 vyše 7 miliárd ľudí.

Makao

Na vrchu rebríčka hustoty sa umiestnila špeciálna administratívna oblasť Číny. Makao, s rozlohou 29 km2, bolo prvou a zároveň aj poslednou európskou kolóniou v Ázii, ktorá patrila Portugalsku takmer 500 rokov.

Podobne ako druhé Monako, aj Makao profituje z cestovného ruchu, ktorý prekvitá najmä vďaka hazardu. Krajinu každoročne navštívi viac ako 20 miliónov turistov, čo z nej robí 21. najnavšte­vovanejšiu krajinu na svete.

Na malej ploche sú tu tri desiatky kasín, za čo si Makao vyslúžilo prezývku Monako východu. Kasíno The Venetian Macau je podľa počtu hracích stolov dokonca najväčším na svete.

Výnosy z hazardu sú v krajine vyššie ako v Las Vegas, čo znamená, že Makao je najväčšie centrum hazardu planéty.

Dnes tu trvalo žije 650 900 ľudí, teda hustota obyvateľstva je asi 22 000 obyvateľov na jeden km2.

Makao Foto: SHUTTERSTOCK
Macao, veža, Makao Makao

Monako

Ďalšou krajinou, kde sa takmer niet kam pohnúť, je kniežatstvo, druhá najmenšia krajina na svete, ktorá leží na slávnom Azúrovom pobreží.

Monako je bohatá minikrajina, ktorej hospodárstvo je založené na finančníctve, je bankovým rajom a domovom najslávnejšieho kasína v Monte Carle, ktoré ročne navštevujú tisíce hráčov.

Miništát milujú celebrity, mnohé významné svetové osobnosti tu našli svoje miesto pod slnkom. Iba sedmina obyvateľstva sú rodení Monačania.

Všetka táto pestrá zmes asi 40 000 obyvateľov žije len na dvoch kilometroch štvorcových, vďaka čomu je tu hustota 20 000 obyvateľov na km2.

Monako Foto: SHUTTERSTOCK
Monako, Monte Carlo, kasíno Monako

Gibraltár

Medzi miništáty s mimoriadnou príťažlivosťou patrí aj „Skala“, čo je prezývka pre 6,7 km2 veľké územie, ktoré sa nachádza na samom juhu Pyrenejského polostrova.

Gibraltár je zámorským územím Spojeného kráľovstva a okrem toho, že z neho dovidieť až do Afriky, je zaujímavý aj svojou fungujúcou ekonomikou založenou na turistike, obchode a finančných službách.

Hovorí sa, že v Gibraltáre je zaregistrovaných viac firiem ako má obyvateľov, teda viac ako 35 000. Hustota obyvateľstva krajiny je takmer 5 000 ľudí na km2.

Gibraltár Foto: SHUTTERSTOCK
Gibraltár Gibraltár

Vatikán

Najmenší štát sveta, enkláva uprostred Večného mesta, sa s takou hustotou ako predošlé neborí. Vatikán na svojej rozlohe 0,44 km2 poskytuje domov len tisícke stálych obyvateľov, a tak hustota osídlenia je tu v priemere 2 200 ľudí na 1 km2.

Vlastné územie Vatikánu zahŕňa Baziliku sv. Petra, Svätopeterské námestie s Apoštolským palácom, priľahlé budovy a vatikánske záhrady. K Vatikánu tiež patria aj extrateritoriálne územia – patriarchálne baziliky a pápežské letné sídlo v Castel Gandolfo.

Priestor za bazilikou sv. Petra dal... Foto: Martina Kováčiková
Vatikánske záhrady Priestor za bazilikou sv. Petra dal reprezentačné priestory upraviť už pápež Mikuláš III. v 13. storočí.

Medzi najhustejšie osídlené krajiny sveta patria aj Singapur (je v rebríčku 3.), Hongkong (4.), Bahrajn (6.), Malta (8.), Maldivy (9.), Bermudy (10.).

Najmenej husto osídlené krajiny

Na opačnom konci spektra sa nachádzajú takmer ľudoprázdne štáty ako Island s hustotou obyvateľstva 3 ľudia na km2, Surinam, ktorý je na tom podobne. V Austrálii a Namíbii dosiahol priemerný počet ľudí na km2 hodnotu 2,5.

Francúzska Guyana a Mongolsko majú hustotu okolo dvoch ľudí na km2, v Západnej Sahare to vychádza, že každý kilometer štvorcový môže obývať jeden človek, na Falklandoch je to ešte menej.

Najmenšiu priemernú hustotu má Grónsko, kde na 1 km2 pripadá 0,03 osoby.

Wikipedia.org/wi­ki/Population_den­sity

debata chyba