Pri rieke Poprad pribudne lodenica za 131-tisíc eur. Otvoria ju v júli

V Starej Ľubovni pri rieke Poprad vybudujú na jar lodenicu, pôjde o súčasť slovensko-poľského mikroprojektu s názvom Splav bez hraníc. Celkové náklady na jeho realizáciu sú približne 131-tisíc eur, z toho takmer 95-tisíc eur predstavuje finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

29.01.2020 13:25
debata

„V rámci projektu bude vybudovaný objekt takzvanej lodenice určený na bezplatné požičanie viac ako 20 plavidiel, ako sú kajaky a kanoe, a tiež iného vodáckeho príslušenstva – pádiel, záchranných viest a podobne. Slúžiť bude tiež ako šatňa, kde sa môžu vodáci prezliecť a pripraviť pred samotným splavovaním,“ priblížil investičnú časť primátor mesta Ľuboš Tomko.

Lodenicu chcú postaviť za areálom Mestského futbalového klubu. Verejnosti bude prístupná po existujúcej miestnej komunikácii a disponovať bude dvoma parkovacími miestami.

Stará Ľubovňa bude projekt zameraný na rozvoj cestovného ruchu realizovať v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014–2020 spolu so svojím dlhoročným partnerom poľským okresom Nový Sacz.

„Hlavným cieľom je zabezpečiť ochranu i udržateľný rozvoj prírodného a kultúrneho dedičstva tohto slovensko-poľského regiónu prostredníctvom rozšírenia a modernizácie existujúceho produktu cestovného ruchu v oblasti vodnej turistiky, ktorým je práve splav rieky Poprad,“ priblížil primátor.

Vybudovanie potrebnej infraštruktúry prispeje podľa samosprávy k skvalitneniu splavovania rieky Poprad. K zlepšeniu povedomie o tejto športovej aktivite s pridanou hodnotou poznávania kultúrneho a prírodného bohatstva tohto cezhraničného regiónu majú pomôcť aj viaceré plánované propagačné aktivity.

Slováci aj Poliaci predpokladajú, že realizácia spoločných aktivít zvýši atraktivitu splavu rieky Poprad, zlepší povedomie verejnosti aj návštevnosť regiónu, a tak prispeje k celkovému rozvoju cestovného ruchu na oboch stranách hranice.

Slávnostné otvorenie lodenice sa uskutoční spolu s otvorením 31. ročníka Medzinárodného splavu rieky Poprad začiatkom júla 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #lode #rieka Poprad #Stará Ľubovňa #lodenice