Život v zahraničí? Tu sú top krajiny pre prisťahovalcov, Slovensko takmer na chvoste

Správa Global Expat Index 2019, ktorú zverejnila stránka ponúkajúca rezervácie letov Globehunters, odhaľuje najlepšie krajiny pre prisťahovalcov.

03.02.2020 07:00
cestovanie, dovolenka, kufre, batožina, balenie, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Štúdia Global Expat Index 2019 od spoločnosti Globehunters brala do úvahy 11 rôznych kategórií vrátane priemerného príjmu v krajine, miery zamestnanosti, životných nákladov, výdavkov na zdravotnú starostlivosť, bezpečnosti, prijímania migrantov a nákladov na starostlivosť o deti.

Každá zo študovaných krajín – vedci si vybrali krajiny Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) okrem Turecka a Luxemburska – potom dostala pridelený počet bodov od 1 do 10 v každej kategórii. Po sčítaní všetkých bodov dostali analytici celkové priemerné hodnotenie, uviedol portál Afar.com.

Podľa zistení je najlepšou krajinou na svete, kam sa môžete presťahovať, Island. Malý ostrovný štát získal najvyššie hodnotenie v kategórii bezpečnosti a akceptácie migrantov. V oblasti priemerného ročného príjmu dostal Island druhé najvyššie hodnotenie po Švajčiarsku a v kategórii očakávanej dĺžky života získal zasa druhé najvyššie hodnotenie po Japonsku.

Island sa v oblasti hodnotenia mesačných nákladov na starostlivosť o dieťa umiestnil na piatom mieste a na štvrté miesto sa dostal v kategórii miery zamestnanosti a šťastia.

Za Islandom sa umiestnili Rakúsko, Kanada, Nový Zéland a Nemecko. Nasledovali Švédsko, USA, Austrália, Holandsko a na 10. mieste Nórsko.

Česká republika je na 23., Poľsko na 27. a Slovensko na 29. mieste.

Na poslednom, 34. mieste, sa ocitlo Maďarsko.

Celý rebríček si môžete pozrieť tu: Globehunters.com­.au

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prisťahovalci