K cyklotrase v Cíferi pribudnú aj cykloprístrešky za 200-tisíc eur

Obec Cífer uspela so svojou žiadosťou o dotáciu v historicky prvej cyklovýzve ministerstva dopravy. Peniaze na cyklistickú infraštruktúru získali z Trnavského kraja aj mestá Šamorín, Hlohovec, Sládkovičovo, obce Voderady, Veľké Dvorníky, Veľké Úľany a niektoré ďalšie.

10.02.2020 11:08
debata

Obec Cífer získala 195 tisíc eur na cyklistickú infraštruktúru z historicky prvej výzvy ministerstva dopravy zameranej na rozvoj cyklodopravy a cykloturistiky.

Tieto peniaze podľa starostu Maroša Sagana použije na vybudovanie bezpečných cykloprístreškov a na stojany pre bicykle.

Uzamykateľné prístrešky budú rozmiestnené na frekventovaných miestach, akými sú železničná stanica, obecný úrad, futbalový štadión alebo kúpalisko v miestnej časti Pác. Obec sa na ich financovaní bude podieľať povinnými piatimi percentami.

Cífer v okrese Trnava má v súčasnosti rozostavanú cyklotrasu, ktorá bude dlhá viac ako 4 kilometre. Povedie od železničnej stanice cez centrálnu časť dediny až po cestu, ktorá vedie do Trnavy. Odtiaľ bude pokračovať do miestnej časti Pác.

Za asfaltovú cyklotrasu obec zaplatí viac ako 780-tisíc eur, peniaze získala z eurofondov. Výstavbu skomplikovali niektoré nepredvídateľné okolnosti, dokončená by mala byť v tomto roku koncom leta. Cykloprístrešky budú v obci doplnkom cyklotrasy.

Okrem Cífera získali z Trnavského kraja dotácie na cyklistickú infraštruktúru aj mestá Šamorín, Hlohovec, Sládkovičovo, obce Voderady, Veľké Dvorníky, Veľké Úľany a niektoré ďalšie.

Na projekty cyklodopravy rozdelí Ministerstvo dopravy a výstavby SR 13 miliónov eur. V prvej cyklovýzve ministerstva uspelo 61 žiadateľov, ktorí za pridelené dotácie postavia 50 kilometrov cyklotrás, vypracujú projekty na vybudovanie ďalších 50 km cykloinfraštruktúry a zabezpečia 1 200 odkladacích miest pre bicykle.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cífer #cyklochodník