Náučný chodník zbojníka Surovca ponúka prechod kaňonom aj výhľad na Nízke Tatry

Prechod skalným kaňonom, viadukt so zubačkovou traťou, nahliadnutie do dvoch jaskýň, či rozhľadňu s výhľadom na Nízke Tatry. To všetko ponúka Náučný chodník Jakuba Surovca v sedle Zbojská pri Tisovci v Rimavskosobotskom okrese.

15.02.2020 11:00
debata

Je to niečo ako malý Slovenský raj. Ide o jedno z najväčších lákadiel a pýchu okolia Tisovca, povedal predseda turistického oddielu KOS Rimavská dolina Dušan Kojnok.

Chodník tvorí okruh dlhý zhruba 4,7 kilometra so štartom a cieľom pri informačnom centre v Zbojníckom dvore na Zbojskej. Jeho prevýšenie je 268 metrov a prejdenie trvá v závislosti od kondície približne tri hodiny.

Zrejme najzaujímavejšou časťou chodníka je Čertova dolina, úzky skalný kaňon, v ktorom turisti najťažšie úseky skalných prahov prekonávajú pomocou drevených rebríkov.

Náučný chodník je pomenovaný podľa zbojníka Jakuba Surovca, ktorý podľa legendy s družinou lúpil práve v týchto miestach na ceste medzi Tisovcom a Breznom. Jeho životný príbeh a zbojnícka kariéra však netrvali dlho.

Ako uvádza historik Michal Ďurčo v 10. ročníku zborníka Gemer-Malohont, jeho družina sa začala formovať okolo roku 1739. V roku 1740 podnikla lúpežnú cestu na Oravu, ale už skoro po jej návrate urobila zvolenská župa kroky na jej likvidáciu, priblížil Ďurčo s tým, že viacerí členovia družiny boli následne ‚zlapaní‘.

Onedlho tento osud postretol aj samotného veliteľa. V noci na 16. septembra 1740 chytili breznianski drábi v krčme na Polhore (dedina Polhora vtedy ešte nejestvovala) Jakuba Surovca hajtmana deväťčlennej zbojníckej skupiny a jeho spolutovariša Tomáša Greguša, rodáka z Kubách (dnešné Spišské Bystré), uvádza František Kreutz v knihe Zbojstvá Jakuba Surovca.

O pár týždňov neskôr, 11. novembra toho istého roku, Surovca po výsluchu a mučení popravili na šibeničnom vrchu Viselnice pri Brezne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rimavská Sobota #turistický chodník #Nízke Tatry