Pod Spišským hradom chcú vybudovať viacúčelovú vodnú nádrž za 26,9 mil. eur

Pod Spišským hradom by mohla byť v budúcnosti vybudovaná viacúčelová vodná nádrž. Ide o zámer mesta Spišské Podhradie v Levočskom okrese, podľa ktorého sú predpokladané náklady vo výške 26,9 milióna eur s DPH. Samospráva by na tento projekt chcela využiť fondy z Európskej únie.

17.02.2020 09:00
debata

Vodná nádrž by mala poslúžiť na zachytávanie prívalovej vlny v čase silných dažďov, tiež ako požiarna nádrž a rovnako aj na rekreačné účely.

Ako vyplýva zo zámeru zverejnenom na internetovom portáli Ministerstva životného prostredia SR, pri stálej hladine vody bude mať hrádza objem približne 90-tisíc metrov kubických a plochu 6,5 hektára.

Pri maximálnej hladine vody to bude objem zhruba 220-tisíc metrov kubických na 11 hektároch. Predpokladaný termín začatia výstavby je marec 2024, pričom práce by mali byť ukončené o dva roky, teda v roku 2026.

Podľa primátora mesta Michala Kapustu samospráva uvažuje nad vodnou nádržou takmer dvadsať rokov. „V minulosti tu boli vodné plochy, rybníky, ktoré vyrovnávali klimatické pomery v krajine, potom to zaniklo. Teraz by sme chceli vrátiť nejakú vodnú plochu naspäť do Podhradia,“ vysvetlil.

Mesto má už za sebou aj rokovania s cirkvou, pri ktorých sa podarilo zameniť pozemky. Ide o trvalé trávnaté porasty v lokalite nad mestom, nazývanej Kobuľany.

„Vidíme zmysel v troch možnostiach jej využitia. Jednou je vyrovnávanie klimatických pomerov v krajine, ďalšou zadržanie vody v rámci vodozádržných opatrení a potom ako protipožiarna nádrž, odkiaľ by mohol v prípade potreby čerpať vodu vrtuľník a hasiť zhora,“ dodal primátor. Súčasťou projektu výstavby vodnej nádrže sú aj plochy určené na rekreáciu, kde sa počíta zhruba s plochou 2,5 hektára.

Viacúčelová vodná nádrž by sa mala nachádzať juhozápadne od mesta pozdĺž Klčovského potoka. Ako sa ďalej uvádza v zámere, hrádza by mala mať dĺžku 1,3 kilometra, navrhnutá je ako zemná s tesniacim železobetónovým jadrom, stenou. Medzi základné použité materiály bude patriť kameň, štrk, piesok a betón.

Mesto sa do realizácie projektu pustí po získaní eurofondov. Primátor Kapusta v súvislosti s nákladmi vo výške takmer 27 miliónov eur priznal, že ide o vysoký obnos.

„Pracujeme na tom inžiniersky dva roky, spracovali sme všetky výskumy, vrty a prieskumy. Cena ma prekvapila, pretože som počítal so sumou vo výške maximálne päť miliónov eur. Projektanti však stanovili danú sumu v prípade najhoršieho scenára. Chceme, aby bola vodná nádrž mimo toku, preto potrebujeme vybudovať hrádzu s dĺžkou takmer 1,5 km. Zatiaľ nám to ale vychádza tak, že tamojšie podložie nie je na to celkom dobré, preto sa tam uvažuje aj o jeho výmene, a teda že sa to tam vybagruje do hĺbky dvoch či troch metrov a budú sa tam dávať iné materiály, aj preto tá predpokladaná cena takto vyskočila,“ doplnil primátor s tým, že konečná suma by nakoniec mohla byť aj nižšia.

V rámci svojho plánu však bude musieť Spišské Podhradie vybudovať aj nový prístupový koridor, pričom celková dĺžka prístupovej komunikácie k vodnej nádrži bude takmer 1,8 kilometra. Napojená bude na cestu tretej triedy III/3212. Na prístupovej komunikácii bude vybudovaný most cez Klčovský potok a priepust cez odpadové koryto.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spišský hrad #vodná nádrž