Bojíte sa? Najbezpečnejšia krajina sveta je menej než 700 km od Slovenska

Nízka pravdepodobnosť prírodných katastrof aj teroristického útoku, vysoká kvalita zdravotnej starostlivosti, malý počet násilných trestných činov... Slovom, Švajčiarsko.

11.03.2020 07:00
Švajčiarsko, brunch, branč, jedenie, hory, Foto: ,
Žena je brunch vo švajčiarskych horách.
debata (8)

Alpská krajina vyšla ako víťaz vo všetkých skúmaných oblastiach, vyplýva z výskumu internetovej stránky zaoberajúcej sa porovnaním cestovných poistení Insurly. V hodnotení webu medzi 180 štátmi tak získala titul najbezpečnejšia krajina sveta so skóre 93,4 zo 100 možných bodov.

Švajčiarsko dosiahlo vynikajúce výsledky najmä v oblasti dopravnej bezpečnosti – 98 zo 100. Toto kritérium hodnotí ročný počet turistov zabitých alebo zranených na cestách, ako aj pôsobenie leteckých spoločností, ktoré sú na čiernej listine Európskej komisie.

Na druhej priečke sa umiestnil Singapur. Dosiahol skóre 92,7 zo 100, čím sa stal najbezpečnejšou ázijskou krajinou. Riziko prírodných katastrof na ostrovnom štáte sa odhaduje na 93 zo 100. V prípade tohto kritéria štúdia vychádzala z údajov zo správy OSN, ktorá tiež zohľadňuje opatrenia zavedené krajinou na zvládnutie takýchto udalostí.

Tretie miesto získalo Nórsko, ktoré bolo odmenené celkovým skóre 91,1 zo 100. Táto škandinávska krajina by sa umiestnila na prvom mieste nebyť jej nízkeho skóre v oblasti rizika násilností (75 zo 100). Toto kritérium zohľadňuje celkový počet vrážd v pomere k počtu obyvateľov a tiež o výskyt teroristických či­nov.

Naopak, tri najrizikovejšie destinácie pre cestujúcich sú Južný Sudán (skóre 14,8), Konžská demokratická republika (15,4) a Stredoafrická republika (21).

Rebríček krajín podľa bezpečnosti:

  1. Švajčiarsko
  2. Singapur
  3. Nórsko
  4. Luxembursko
  5. Cyprus
  6. Island
  7. Dánsko
  8. Portugalsko
  9. Fínsko
  10. Japonsko

Getaway.co.za; Sg.asiatatler­.com; Thecityvibesu­ae.com; Thelocal.ch

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Švajčiarsko