Chorvátsko je príťažlivá krajina Jadranu

Chorvátsko je bývala republika Juhoslovanskej federácie, ktorá patrí k turisticky najnavštevovanejším miestam starého kontinentu. Ponúka nádherné pláže (kamenné, štrkové, ale na niektorých miestach aj pieskové), vynikajúce možnosti potápania sa v mori, jachtingu, rôzne kultúrno-historické pamiatky a rozmanitú i horskú prírodu.

03.04.2005 10:55 , aktualizované: 23.06.2005 10:55
debata

Rozprestiera sa na juhovýchode Európy a v širšom geografickom rámci je súčasťou Balkánskeho polostrova, pričom jej celé pobrežie obmýva voda Jadranského mora, možno najčistejšia v Stredomorí.Slo­venský cestovateľ nepotrebuje na cestu do Chorvátska turistické vízum, stačí platný pas.

Podnebie a pobyt

Najvhodnejším obdobím pre návštevu sú mesiace jún až september. Ide o obdobie, kedy sa dá pri mori stráviť príjemná dovolenka. Ostatné mesiace sú vhodné najmä na spoznávanie pamätihodností a prírodných krás. V krajine prevláda subtropické až mierne stredomorské podnebie, ktoré vo vnútrozemí a na severovýchode nadobúda kontinentálny až horský ráz. Večery sú príjemne chladné a osviežujúce. Zima je pri pobreží mierna, znepríjemňujú ju len bury, počas ktorých v nepríjemnom sychravom podnebí vanie od mora  studený, „štiplavý“ vietor. Priemerná teplota vo vnútrozemí krajiny je v januári – 0 až 2 stupne C, v auguste 19 až 23 stupňov C; priemerná teplota v prímorských oblastiach je v januári 6 až 11 stupňov C, v auguste 21 až 27 stupňovC; teplota mora sa v zime pohybuje okolo 12 stupňov a v lete dosiahne až 25 stupňov.

Obchodné možnosti

V krajine platí miestna mena kuna. Vo viacerých zmenárňach, bankách a poštách sa dajú bez problémov zameniť  slovenské koruny, doláre alebo eurá za miestne kuny. V celom Chorvátsku sa stretnete s množstvom obchodov so suvenírmi a propagačnými knihami. Ceny potravín sa pohybujú oproti Slovensku vo vyšších  reláciách. Chorvátsko býva zaraďované medzi najdrahšie krajiny Stredomoria. Pre občanov je výhodné najmä svojou relatívnou blízkosťou a čistými plážami a morom. Pokiaľ ide o ceny, tak tie sa často pohybuju aj v trojnásobne väčšej sume ako na Slovensku (ak nie viac). Relatívne úrov­ňou, prijateľné ubytovanie sa pohybuje v najnižšej cenovej hladine okolo 10 Eur.

Zdravotná starostlivosť

Do Chorvátska netreba žiadne špeciálne očkovanie. Vyskytujú sa tam podobné ochorenia ako u nás, preto v mnohých prípadoch zaberú aj lieky zo Slovenska, nehovoriac o tom, že farmaceutické výrobky z republík bývalej Juhoslávie vrátane Chorvátska sa ku nám v značnej miere dovážajú. Pri opaľovaní treba používať krémy so silnejšími faktormi alebo vyhľadávať tiene skalných previsov respektíve miestnej vegetácie. Pri ceste do Chorvátska sa treba vždy zdravotne pripoistiť, ak sa chcete vyhnúť zbytočným komplikáciám.

Turistické centrá

Najvýznamnejšími cieľmi Slovákov sú polostrov Istria, riviéry Dalmácie – Makarská, Omišská, ostrovy Brač, Korčuľa a iné. Všetky lokality aj s nádhernými plážami poskytujú príjemné miesta na všestrannú dovolenku. Všade je množstvo hotelov, apartmánových objektov a kempov. Oddychovanie môžete dopĺňať rôznymi športovými aktivitami – plávanie, jachting, potápanie, tenis, plážový volejbal, stolný tenis aťd. Prístup do turistických centier je vynikajúci aj vďaka práve dostavanej diaľnici, ktorá od maďarských hraníc (priechod cez Goričan) smeruje až k pobrežiu Jadranského mora. Preto už nemúsite do Chorvátska cestovať cez Rakúsko a Slovinsko.

Hlavným mestom Chorvátska je Záhreb, ktorý je centrom spoločenského, kultúrneho a športového diania. Za vašu pozornosť stojí aj už v antike výnimočný Split, Zadar – nefalšované centrum Dalmácie a starobylý Dubrovník.

debata chyba