Najkratšie železničné spojenie sveta: Poveziete sa menej ako 1 minútu

Ak najkratší komerčný let sveta trvá okolo 50 sekúnd, prečo by železnica mala v tomto rekordne krátkom čase zaostávať?

01.05.2020 07:00
debata

Na cestovanie vlakom sa zvyčajne pripravujeme zásobou jedla, niektorí si radi pripravia vyprážané rezne, nápoje aj zábavu, ktorá skráti dlhú cestu. Na najkratšej trase nič z toho nebude potrebné.

Podľa Guinessovej knihy svetových rekordov je najkratšou železnicou vlastne zubačka Fisherman's Walk Cliff Railway v anglickom Bournemouthe, píše Rd.com. Iba 39 metrov dlhá železnica, ktorú postavili v roku 1935, každý rok prevezie milióny ľudí, ktorí navštevujú nádherné pláže v Bournemouthe, uvádza Atlasobscura.com. Celá cesta netrvá viac ako minútu.

Aj iný kút zeme sa však hlási o slovo. Spoločnosť Angels Flight, ktorá pôsobí v kalifornskom Los Angeles, je presvedčená, že najkratšie železničné spojenie prevádzkuje práve ona, na kopci Bunker medzi ulicami Hill Street a Grand Avenue. Cesta na vrchol kopca trvá rovnako ako v predošlom prípade asi minútu. V priebehu rokov svojej existencie odviezol vlak na 90-metrovej trase milióny cestujúcich.

Do debaty vstupuje aj tretí hráč – iowská zubačka Fenelon Place Elevator, tiež dlhá 90 metrov. Sama seba opisuje ako najkratšiu a najstrmšiu vyhliadkovú železnicu na svete.

A k téme má čo povedať dokonca aj pápež. Železnica, ktorú prevádzkuje Vatikán, je najmenšou národnou železnicou na svete. Do prevádzky ju spustili v roku 1934 a meria iba 1,2 kilometra. Kedysi slúžila len na prepravu pápežov a domácich cirkevných hodnostárov, dnes je otvorená aj pre turistov.

Naproti tomu najdlhšia železnica meria viac ako 9 000 kilometrov a prechádza takmer celou dĺžkou Ruska, od Moskvy po Vladivostok. Trans-sibírska magistrála.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #železnica #lanovka #zubačka