Turisti v Taliansku rušia pobyty, minister im odkázal, aby sa nebáli pricestovať

Taliansky minister zahraničných veci Luigi Di Maio odkázal vo štvrtok turistom znepokojeným šírením nového typu koronavírusu, aby sa do Talianska nebáli cestovať a nerušili svoje plánované zájazdy. Informovala o tom agentúra AFP.

28.02.2020 12:30
debata

Di Maio odsúdil „falošné správy“ zahraničných médií o panike, zatvorených mestách a supermarketoch, ktorým dochádzajú zásoby. Takéto tvrdenia páchajú viac škody než samotný vírus.

„Ak sú otvorené školy, ak naše deti chodia do škôl, môžu prísť aj turisti a podnikatelia,“ povedal zahraničným novinárom.

V Taliansku je momentálne najvyšší počet nakazených koronavírusom zo všetkých európskych krajín. Ochoreniu, ktoré vírus spôsobuje, tam už podľahlo 17 ľudí a 650 ďalších je infikovaných.

Obeťami koronavírusu v Taliansku sú zatiaľ starší ľudia alebo osoby, ktoré už predtým mali zdravotné problémy, píše AFP.

Viac ako 50.000 ľudí je od nedele uzavretých v desiatich mestách a obciach v talianskom regióne Lombardsko a jednom mestečku v Benátsku po tom, ako tam talianska vláda nariadila dočasnú izoláciu na zastavenie šírenia nákazy.

Celkovo však najmenej jeden prípad nákazy hlásili z dovedna 12 talianskych regiónov vrátane Sicílie, píše AFP a poukazuje na nezrovnalosti v Di Maiovom tvrdení. Minister totiž trval na tom, že „spomedzi viac ako 7000 miest v Taliansku, je touto epidémiou zasiahnutá len vyše desiatka“.

Di Maio ďalej uviedol, že v Taliansku je najviac prípadov nákazy v celej Európe, lebo testy sa vykonávajú masovo. Podľa jeho slov dosiaľ v Taliansku na vírus otestovali už vyše 11.000 ľudí. Mnohé pozitívne prípady sa však neskončili prepuknutím ochorenia.

Minister povedal, že Taliansko sa správa „spoľahlivo a transparentne“ a je nespravodlivo trestané turistami, ktorí pre obavy z koronavírusu rušia svoje plánované cesty do Milána či Benátok.

AFP uvádza, že hotely v Miláne sú momentálne vyťažené len na 20 percent, pričom tradične v tomto období bývajú na takmer 90 percent.

V metropole Rím, ktorá sa nachádza ďaleko od epicentra na severe Talianska, turisti taktiež húfne odhlasujú pobyty.

Do konca marca tam podľa zväzu talianskych hotelierov Federalberghi bolo zrušených vyše 50 percent hotelových rezervácií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #koronavírus