Ako cestovať v čase koronavírusu? Toto by ste pred odchodom mali vedieť

Mapa rozšírenia vírusu Covid-19 sa mení každý týždeň, preto je dobré pred cestou si overiť aktuálnu situáciu v cieľovej destinácii. Nemusí tam byť priamo epidémia, ale možno platia preventívne opatrenia, ktoré spôsobia turistom komplikácie.

03.03.2020 07:00
Hongkong čína vírus rúško Foto: ,
Železničná stanica v Hongkongu, 22.1.2020. Ilustračné foto.
debata

V súčasnosti hlásia prípady nákazy v krajinách ako je Bahrajn, Kuvajt, Rakúsko, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Brazília a Afganistan. Výrazné ohniská sa nachádzajú v Taliansku, Iráne a Južnej Kórei, píše Vox.com.

Medzi ďalšími krajinami môžeme očakávať prepuknutia chorôb v tých s väzbami na Irán, teda v Turecku, Spojených arabských emirátoch, Iraku, Katare a Gruzínsku.

Počty ochorení prudko stúpli prakticky zo dňa na deň, čo naznačuje, že vírus sa už v rámci svojich hraníc rozšíril a svet je na pokraji pandémie.

Je nemožné s istotou predpovedať, kde sa vírus objaví najbližšie alebo kde, naopak, zanikne, čo sťažuje plánovanie dovolenky a služobných ciest.

Rekreanti v španielskom Tenerife si určite nepredstavovali, že si dovolenku nedobrovoľne predĺžia kvôli karanténe v hoteli. Dovolenkári na výletnej lodi Diamond Princess nemohli predvídať, že pri japonských brehoch strávia zatvorení na palube niekoľko týždňov.

Okrem karantény štáty uzatvárajú hranice, rušia medzinárodné dopravné spojenia, obmedzujú príchod ľudí z určitých krajín. Aj samotné letecké spoločnosti rušia alebo zmenšujú počet spätných letov.

Kam by ste určite nemali cestovať?

Rôzne organizácie vydávajú odporúčania, kam by si turisti mali cestu radšej rozmyslieť. Na prvom mieste sú to Južná Kórea a Čína, kde je v súčasnosti najviac koronavírusových prípadov: viac ako 80 000 v Číne a 1 100 v Južnej Kó­rei.

Dobre zvážiť cestu treba aj do Iránu, Japonska či Talianska – aj keď tamojší minister zahraničných veci Luigi Di Maio znepokojeným návštevníkom odkázal, aby sa do krajiny nebáli cestovať a nerušili svoje plánované zájazdy.

Di Maio zároveň odsúdil „falošné správy“ zahraničných médií o panike, zatvorených mestách a supermarketoch, ktorým dochádzajú zásoby. Takéto tvrdenia podľa neho páchajú viac škody než samotný vírus.

Ktorým mestám hrozí vypuknutie epidémie?

Podľa virológov sú najviac ohrozené mestá vo východnej Ázii a juhovýchodnej Ázii – Bangkok, Singapur, Soul, Tokio, Kuala Lumpur, Phnom Pénh, Tchaj-pej, Ho Či Minovo Mesto, Manila, Káthmandú, Teherán, Lagos aj Rím…

Ako sa chrániť pred nákazou?

Odborníci sa zhodujú, že momentálne také populárne rúška proti vírusu nefungujú. Pomôže len konkrétny respirátor, alebo bežné protichrípkové opatrenia ako časté umývanie rúk, podpora svojej imunity a sledovanie aktuálnych informácií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #koronavírus