Návod na prežitie: Ako zvládnuť cestovateľské katastrofy?

Hrozivým príkladom nepredvídanej a nepredvídateľnej dovolenkovej pohromy bolo nedávne uvalenie karantény na obrovskú výletnú loď Diamond Princess, ktorá zakotvila pri pobreží Japonska, no cestujúci z nej pre šírenie nebezpečného koronavírusu nesmeli vystúpiť.

23.05.2020 07:00
reklamácia, sťažnosť, nespokojnosť, letisko,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tak vyše 3 500 pasažierov a členov posádky ostalo vo svojich kajutách a čakalo na verdikt lekárov, ktorí jediní mali moc ukončiť ich „väzenie“.

Ľudia na palube sa okrem strachu z nakazenia stretli aj s ďalšími, omnoho prozaickejšími, problémami ako obava z nedostatku bežných liekov, nutnosť vrátiť sa do práce, či nuda, píše Thepointsguy.com.

Je pravda, že neexistuje veľmi veľká šanca ocitnúť sa niekedy v podobnej situácii. Ale podobné problémy dokáže spôsobiť aj bežné zrušenie letu a následné uviaznutie na letisku v cudzom štáte, či nečakaná prírodná pohroma, ktorá preruší dodávky elektriny a dopravu.

Takéto situácie sú mimoriadne nepríjemné, ale s malým predvídaním a plánovaním je možné ich dopady minimalizovať.

Noste so sebou extra dávku bežných liekov

Ak dlhodobo užívate lieky na srdce, cukrovku, proti bolestiam hlavy či iným chronickým potiažam, vezmite si so sebou vždy o niečo viac dávok ako plánovaných dní dovolenky. Na palube Diamond Princess dostal personál už štyri dni po začiatku karantény vyše 2 000 naliehavých žiadostí o lieky. Posádka spolu s miestnym ministerstvom zdravotníctva sa usilovala situáciu riešiť, no nie všetky medikamenty pasažierov z celého sveta boli dostupné aj v Japonsku. Ak cestujete letecky, zbaľte si pre prípad straty polovicu liekov do kufra a polovicu do príručnej batožiny.

Zabaľte si núdzové občerstvenie

Náhly nedostatok jedla môže spôsobiť problémy nie len diabetikom alebo malým deťom, ale aj unaveným dospelým. Ak máte špeciálne stravovacie nároky alebo len chcete mať istotu, že váš žalúdok sa nebude po niekoľkých hodinách zvíjať od hladu, pribaľte si do batožiny malé, výživné a dobre zabalené občerstvenie.

Pripravte si zábavu

Ak ostanete uviaznutí v letovisku, na letisku alebo aj na výletnej lodi, rýchlo príde nuda. Prechádzky hore-dole prestanú dávať zmysel, filmy na obrazovkách sa obohrajú a internet je pomalý a pripojenie riskantné. Stiahnite si pri pred cestou do počítača či tabletu niekoľko svojich obľúbených filmov, seriálov či hier. Pribaľte si do batožiny karty či cestovné šachy alebo hrubý román.

Nezavrhujte „staromódne“ cestovné kancelárie

Trendom posledných rokov je cestovanie na vlastnú päsť. Sami si vyhľadáme ubytovanie vo vybranej destinácii, zoženieme dopravu či letenky a vyrazíme. Výhodou je nižšia cena, no nevýhodou riešenie prípadných problémov „vlastnoručne“. Zrušia let? Mešká vlak? Nepristavili autobus? Hotel je ako z hororu? Vaša starosť, na žiadneho delegáta (hovoriaceho po slovensky), ktorý vybaví náhradný spoj, nové ubytovanie či finančné kompenzácie sa spoliehať nedá.

Necestujte bez pracovného notebooku

Aj keď na dovolenke je priam povinnosť odpojiť sa od sietí, vypnúť mobil a zabudnúť na pracovné maily, po jej skončení sa očakáva, že sa do pracovného kolotoča zaradíte s novým elánom. Nezriedka čakajú na dovolenkára v práci nové úlohy a plný kalendár. Ale čo ak sa v určený termín do roboty nevrátite a vaši kolegovia sa bez vás nemôžu posunúť? Vtedy sa zíde zaloviť v taške a vytiahnuť pracovný počítač s kľúčovými súbormi a venovať sa aspoň najhorúcejším úlohám.

Zabezpečte starostlivosť pre deti aj domácich miláčikov

Na týždeň máte o svojich drahých doma postarané – ochotný sused, dobrá babka zabezpečia servis pre deti aj zvieratká. NO máte aj záložný plán pre prípad, že vaša neprítomnosť sa nečakane pretiahne?

Zvážte cestovné poistenie

Úraz, strata alebo odcudzenie batožiny? Vždy sa zíde niekto na telefóne, kto hneď poskytne asistenciu a dobré rady a po návrate aj peňažnú náhradu.

Smartertravel­.com; Triphackr.com; Bootsnall.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #pohroma #Diamond Princess