Najväčší ostrov sveta už láka dobrodruhov. Nie je ani zelený, ani pripravený

Jeho názov znie dosť nelogicky - po anglicky sa volá Greenland, teda zelená krajina. Nehostinné mrazivé prostredie a sneh však evokujú hocičo, len nie sviežu prírodu. Napriek tomu sa Grónsko stáva vychytenou turistickou destináciou roka 2020.

06.05.2020 07:00
Grónsko, ľadovce, Arktída, zima Foto:
Grónsko.
debata

Grónsko je krajina ľadovcov a grónsky ľadový štít je druhým najväčším kontinentálnym ľadovcom na svete. Grónsko, teda Greenland (zelená krajina) je ľadové, kým Island, teda anglicky Iceland (ľadová krajina) je zelený? Ako teda prišlo k takémuto zvláštnemu názvu?

Vysvetľuje ho príbeh prieskumníka Erika Thorvaldssona. Keď ho vyhostili z Islandu, pomenoval svoj nový domov Greenland, no to len preto, aby prilákal návštevníkov. Prívlastok „zelený“ predsa znie omnoho atraktívnejšie ako „ľadový“, píše Cnbc.com.

Faktom však tiež je, že Grónsko bolo v skutočnosti okolo roku 1 000, keď naň vstúpili Vikingovia, značne zelenšie. A tak ostrov pomenovali verní svojmu zvyku – podľa toho, čo prvé zbadali.

Novým trendom je, že Grónsko sa opäť viac zazelená. Žiaľ. Kvôli globálnemu otepľovaniu sa ľadovce čoraz viac topia a ustupujú snaživým rastlinám.

A to je jednou z vecí, ktoré aktuálne lákajú turistov do Grónska – chcú ho vidieť v jeho ľadovej kráse prv, ako sa skutočné zmení na zelenú krajinu.

Navyše, ostrov je oázou pokoja – aj oproti Islandu -, vynikajúcim miestom na útek z každodennej rušnej reality a podľa turistov ponúka omnoho autentickejšie zážitky, napríklad stretnutia s divou zverou.

Popularite Grónska – paradoxne – napomohol aj americký prezident Donald Trump, ktorý Dánsku navrhol, že ho odkúpi. Aj keď z obchodu nič nebude, heslo Grónsko sa začalo v internetových vyhľadávačoch objavovať s nevídanou frekvenciou.

Nový objav na mape turizmu

Grónsko, ktoré rodení Inuiti poznajú ako Kalaallit Nunaat, je prístupnou arktickou krajinou s 56 000 obyva­teľmi. Počet turistov v roku 2019 prevýšil počet obyvateľov s trvalým pobytom.

Cestovná kancelária 50 Degrees North, ktorá sa špecializuje na severské krajiny, zaznamenala tento rok 400 %-ný nárast záujmu o návštevu Grónska a jeho ľadových zážitkov.

Napriek tomu sa tento enormný záujem zatiaľ nepremietol do rovnako veľkej podpory ubytovania. Možnosti Airbnb sú len obmedzené a mnoho hotelov je rezervovaných šesť mesiacov vopred.

Pohľad na ľadovec, v blízkosti obce Innarsuit,... Foto: SITA/AP, Magnus Kristensen
CORRECTION Greenland Iceberg Pohľad na ľadovec, v blízkosti obce Innarsuit, na severozápadnom grónskom pobreží.

Návšteva ostrova je tiež pomerne drahá záležitosť a dovolenka v Grónsku rozhodne nepatrí medzi nízkonákladové. Vysoké sú ceny už len samotných leteniek, rovnako aj obyčajný nákup v supermarkete poriadne prevetrá peňaženku.

Najlákavejšou aktivitou v Grónsku je objavovanie tamojšej nespútanej prírody. Vybrať si môžu pešie túry, plavby kajakom, počas ktorých dúfajú, že sa im ukáže niektorý z 15 druhov veľrýb, ktoré tu žijú, alebo pokojný rybolov v riekach fjordu Kangia.

Cesta po ostrove je pritom pomerne obtiažna, keďže medzi mestami je málo ciest. Iba jeden z 20 obyvateľov vlastní auto a mnohí turisti používajú trajekt Sarfaq Ittuk, aby si spravili „vyhliadkovú cestu“.

Ďalšou obľúbenou dopravou sú helikoptéry, keďže pristávacie lietadlové dráhy má iba 13 z tunajších 70 obývaných miest.

Aj keď väčšina návštevníkov sa drží západného pobrežia, divokejšie východné pobrežie je zaujímavejšie. Nachádza sa tu najväčší fjord na svete, Scoresby, a je tu tiež vyššia pravdepodobnosť stretnúť ľadového medveďa.

Najideálnejším časom na návštevu Grónska sú letné mesiace, keď polnočné slnko ponúka nekonečné denné svetlo, teda od konca apríla do konca augusta, v závislosti od zemepisnej šírky.

V tomto čase vystupuje teplota na približne 10 stupňov, polárnu žiaru tu možno pozorovať už v septembri.

Wikipedia.org; Visitgreenlan­d.com; Bbc.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #grónsko