Koronavírus zatvára turistické atrakcie jednu po druhej. Kam sa nedostanete?

Začalo sa to uzatvorením šanghajského Disney rezortu, ale situácia s postupujúcou nákazou neveští nič dobré a zdá sa, že onedlho turisti nenavštívia žiaden zábavný park v Číne. Takéto opatrenia proti vírusu však prijímajú pamiatky, atrakcie aj plánované podujatia po celom svete.

09.03.2020 07:00 , aktualizované: 10.03.2020 10:32
Taliansko, Miláno, koronavírus Foto: ,
Muž s ochrannou maskou v nákupnej pasáži Galérie Vittorio Emanuele v Miláne. Ilustračné foto.
debata

Nový celosvetový strašiak, koronavírus, už stihol nakaziť viac ako 89 000 ľudí, a tak sa miesta, ktoré lákajú návštevníkov zo všetkých kútov, postupne zatvárajú, aby zabránili ďalšiemu šíreniu.

Európa zamyká

Vzhľadom na situáciu okolo šírenia nového koronavírusu a ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, mesto Bratislava uzatvorilo všetky svoje verejné inštitúcie, teda múzeá, galérie, ZOO, knižnice, plaváreň a štadión a zrušilo všetky podujatia v nich. Tiež podujatia, ktoré mesto a mestské organizácie organizovali.

Priamo v Slovenskom národnom divadle sa potvrdil prípad infikovaného umelca. Na základe rozhodnutia riaditeľa sa rušia všetky predstavenia v historickej aj novej budove.

Preventívne zatvorili aj Bojnický zámok.

Na niekoľko dní uzamklo svoje brány slávne parížske múzeum Louvre a francúzska vláda v nadväznosti na šírenie vírusu rozhodla o zrušení všetkých verejných zhromaždení s viac ako 5 000 účastníkmi, píše Cnn.com.

Paríž oznámil tiež zrušenie svojho výročného zimného polmaratónu, ktorý sa mal konať v uliciach mesta 1. marca za účasti vyše 40 000 súťažiacich.

V posledných dňoch je obmedzený tiež turizmus v Miláne. Ikonu severotalianskeho mesta, gotickú katedrálu, znova otvorili 2. marca, no len v obmedzenom režime, aby sa zabránilo hromadeniu davov. Divadlo La Scala sa však rozhodlo v uzávere pokračovať.

V Miláne, Benátkach a ďalších oblastiach v severnom Taliansku zatvorili niekoľko múzeí a znovu ich otvoria po zavedení nových bezpečnostných opatrení. Napríklad galéria moderného umenia Peggy Guggenheim Collection v Benátkach obmedzí veľké skupiny a žiada, aby návštevníci „rešpektovali vzdialenosť najmenej jedného metra medzi sebou“.

Pre epidémiu sú zatvorené aj Vatikánske múzeá vrátane Sixtínkej kaplnky, opatrenie bude v platnosti do 3. apríla. Sixtínska kaplnka, zapísaná v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, patrí k najznámejším turistickým atrakciám na svete a tvorí súčasť prehliadkovej expozície Vatikánskych múzeí.

Talianska vláda v nedeľu nariadila rozsiahlu karanténu, ktorou obmedzila pohyb približne jednej štvrtiny obyvateľov krajiny. Opatrenie sa týka Lombardska a 14 ďalších okolitých regiónov.

Zatvorené sú tiež kiná, divadlá či múzeá, napríklad aj známe Pompeje.

Rušia sa kultúrne, športové aj spoločenské podujatia.

Olympiáda aj Disneylandy

Do Ázie sa boja cestovať aj umelci. Svoje turné po tomto kontinente už zrušilo niekoľko skupín a spevákov, vrátane juhokórejskej kapely BTS a americkej punkrockovej skupiny Green Day. Webová stránka Green Day oznamuje, že skupina plánuje na jar pokračovať v turné v Moskve.

Telekomunikačnú a vyhliadkovú vežu v Tokiu vysokú 634 metrov – Tokyo Sky Tree – ktorú neobíde žiaden turista v meste, zatvorili 1. marca s vyhliadkou znovu ju otvoriť 15. marca.

V Japonsku sú zatvorené aj viaceré múzeá, napríklad Múzeum umenia Mori, Národné múzeum moderného umenia a Kjótske národné múzeum.

Obmedzenia neobišli ani jeden z najväčších maratónov na svete, Tokijský maratón, ktorý sa konal 1. marca – povolenie vyštartovať dostala len malá skupina elitných bežcov. Bejzbalové či sumo zápasy sa konajú bez obecenstva, za zatvorenými dverami.

Japonci prídu aj o svoje tradičné a svetoznáme festivaly čerešňových kvetov. Kvôli nákaze sa zrušilo niekoľko veľkých festivalov, vrátane Tokijského festivalu Nakameguro Cherry Blossom.

Olympijské hry v Tokiu, ktoré majú naplánovaný začiatok na 24. júla, zatiaľ zrušiť neplánujú.

Keď šanghajský tematický park Disney zatvoril 24. januára svoje brány, neoznámil, kedy ich plánuje znova otvoriť. Vzhľadom na šírenie koronavírusu po krajine, kde je jeho výskyt vyšší ako kdekoľvek inde na svete, nie je ani jasné, kedy sa tak stane.

V Číne uzatvorili mnoho múzeí, no Čínska národná správa kultúrneho dedičstva ich požiadala, aby zostali aktívni na sociálnych médiách a digitálne ponúkali svoje služby bez obmedzení. Turisti sa nedostanú napríklad ani do Pekinského paláca v Zakázanom meste, ktorý je zatvorený od 25. januára.

Hongkonský Disneyland je tiež dočasne zatvorený bez plánovaného dátumu opätovného otvorenia, rovnako ako zábavný park a akvárium ​​Ocean Park.

Nie len Disneylandy sa boja. Obrovský zábavný park Legend Siam v Thajsku zatvorili 3. marca kvôli markantnému úbytku návštevníkov.

Grand Prix Thajska oznámila odklad začiatku a špekuluje sa, že ani Veľká cena Vietnamu nebude pokračovať podľa plánu 5. apríla.

Všetky oficiálne prehliadky so sprievodcom pozastavila „až do odvolania“ aj jedna z najobľúbenejších turistických atrakcií Južnej Kórey, palác Gyeongbokgung.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turistická atrakcia #koronavírus