Počet prenocovaní na hornom Zemplíne medziročne vzrástol

Počet prenocovaní na hornom Zemplíne medziročne vzrástol takmer o 30 percent, na území pribudli aj ubytovacie zariadenia. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Ako však tvrdí výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš (OOCR HZ a HŠ) Michaela Zdražilová, údaje o prenocovaných turistoch evidovaných jednotlivými samosprávami sú vyššie, než uvádza ŠÚ SR.

07.03.2020 13:00
debata

„Podľa nich (samospráv, pozn. TASR) sa počet prenocovaní na území vlani pohyboval nad hranicou 100.000. Paradoxom je, že pri troch subjektoch sme na základe nich zaznamenali medziročný pokles počtu prenocovaní. Naopak, máme aj jeden prípad, kde sme mali v roku 2018 počet prenocovaní nulový, no a v minulom roku vzrástol na úroveň približne 900,“ vysvetlila Zdražilová s tým, že podľa ŠÚ SR bolo v regióne v minulom roku 97.949 prenocovaní. Na porovnanie, rok predtým ich úrad zaznamenal 76.023.

Podľa Zdražilovej tržby za ubytovanie vrátane DPH dosiahli na hornom Zemplíne za vlaňajšok úroveň necelých 2,36 milióna eur, čo je približne o 450.000 eur viac ako v roku 2018.

V regióne tiež ku koncu minulého roka pribudlo 16 ubytovacích zariadení, čím sa počet lôžok zvýšil z 1593 na 2099.

Ako tiež uviedla, nárast počtu prenocovaní môže súvisieť, okrem iného, aj s tým, že turistov zaujímajú pokojnejšie destinácie.

„Zvýšenie spôsobilo aj rozrastanie sa členskej základne OOCR o ďalšie subjekty z oblasti samosprávy, k pozitívnym číslam určite prispeli aj tradičné podujatia či nové atrakcie na území, napríklad výletná loď Bohemia na Domaši,“ doplnila s tým, že kým v polovici minulého roka mala OOCR HZ a HŠ 16 členov, aktuálny stav je na úrovni 25.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zemplín