Z nacistických bunkrov na pláži Houvig si deti spravili ihrisko

Piesočné duny divokej pláže na západe Dánska pri Hvide Sande obmýva Severné more. Je to miesto ako stvorené na príjemný rodinný piknik. Ostrým kontrastom k prírodnej scenérii sú však betónové bunkre, ktoré stoja na pláži jeden vedľa druhého.

22.05.2020 07:00
debata

Bok po boku tieto obludné kolosy pripomínajú temné časy, keď bolo Dánsko počas druhej svetovej vojny okupované a nacisti sa usilovali opevniť západné pobrežie čo najefektívnejšie, píše Atlasobscura.com.

Myšlienku nepreniknuteľnej pevnosti pozdĺž mora vymyslel sám Hitler a atlantický múr sa často v nemeckej propagande nazýval „nepreniknuteľná betónová stena", aj keď šlo o sériu opevnených bodov, ktoré strážili vojaci v rámci rekreácie po tom, ako utŕžili zranenia, alebo takí, čo boli príliš mladí či pristarí na boj priamo na fronte, uvádza Hvidesande.com.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#houvig #houvigbunker #bunker #schießstand #graffitiart #ringkøbing #dünen #strand #lostplaces #nordsee #nordseeküste #dänemark #iphone7photo

Príspevok, ktorý zdieľa Steven Stahlmann (@stevenstahlmann),

Napriek tomu sa zvetrané betónové vojenské zruby, dnes špinavé a popísané graffitmi, oplatí navštíviť – nadšencom histórie poskytnú okno do minulosti, poodhalia niekdajšiu armádnu architektúru alebo zapózujú na bizarnú fotografiu.

A plnia ešte jeden nečakaný účel – staršie deti, ktoré rady navštevujú pláž Hvide Sande, si z obludných bunkrov spravili ihrisko pre svoje divoké dobrodružstvá. Po zotmení sa z ich striech zasa výborne pozorujú tisíce jagavých hviezd nad vodami mora.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Livet på Søgaarden (@rikkeoastrup),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #Nacisti #bunker