Smutné fotky piatich ohromujúcich pamiatok, ktoré už nikdy nenavštívite

Dnes svet ponúka nekonečné množstvo atrakcií - od historických, cez prírodné až po najnovšie, postavené primárne na zábavu. Sme však ochudobnení o niekoľko zaujímavých miest, ktoré zničila sama príroda či nezmyselné ľudské konanie.

13.05.2020 07:00
debata (1)

Budhovia z Bamjánu

Dve obrovské sochy vytesali do pieskovca v afganskom Bamjánskom údolí v 6. storočí. Jedna merala 37 a druhá až 55 metrov, vďaka čomu získali titul najvyššie stojace sochy Budhu na svete. Významné historické miesto, zapísané aj v zozname svetového dedičstva UNESCO, v roku 2001 však zničil Taliban, píše Loveexploring.com.

Hoci sa sochy už vrátiť nedajú, vo výklenku, kde kedysi jedna z nich stála, je hologram, teda 3D napodobenina niekdajšieho Budhu. Projektor, ktorý podobizeň vytvára, daroval na miesto čínsky pár.

Krištáľový palác, Londýn

Túto pôsobivú sklenenú a oceľovú konštrukciu, ktorá bola viktoriánskym majstrovským dielom, postavili v roku 1851 v londýnskom Hyde Parku pri príležitosti 1. medzinárodnej výstavy usporiadanej v meste. Neskôr ju presunuli na Penge Place, na juh od hlavného mesta, kde stála 82 rokov.

Počas najlepších rokov bola v areáli horská dráha, konali sa tu festivaly či kriketové zápasy. Nachádzala sa tu dokonca aj záhrada s modelmi dinosaurov.

V roku 1866 zachvátil palác požiar, ktorý zničil jeho jednu časť. Aj keď sa oheň podarilo uhasiť, palác už nikdy neprestavali do pôvodného stavu. Slúžil už len na výstavné účely a ako múzeum až do roku 1936, keď ho ďalší požiar definitívne pochoval, píše Wikipedia.org.

Winston Churchill vraj pri jeho skaze povedal: „Toto je koniec jednej epochy“.

Ružové a biele terasy jazera Rotomahana

Nie len Turecko má svoje Pamukkale. Podobný prírodný zázrak sa nachádzal aj na opačnom konci sveta, na Novom Zélande. Tieto nádherné kaskádové jazierka, často prezývané „ôsmy div sveta“, lákali turistov už v 19. storočí. Pochovala ich však erupcia sopky Mount Tarawera v roku 1886.

Vidámpark, Budapešť

Tento zábavný park, ktorý postavili na začiatku 20. storočia, bol obľúbenou atrakciou domácich aj návštevníkov maďarskej metropoly.

V roku 2013, po niekoľkých neúspešných sezónach, ho však museli z ekonomických dôvodov zatvoriť. Miesto, kde sa kedysi rozkladali kolotoče a horské dráhy, zhltla vedľa stojaca a rozširujúca sa zoologická záhrada. Dodnes sa zachovalo len niekoľko zhrdzavených kolotočov.

Palmýra, Homs

Starobylé sýrske mesto, ktoré postavili v treťom tisícročí pred naším letopočtom, bolo dokonalou kombináciou grécko-rímskej, perzskej a arabskej architektúry. Na zozname svetového dedičstva UNESCO je zrúcanina Chrámu Bel, Veľká kolonáda, Brána Damašku a Rímsky amfiteáter.

Aj toto vzácne historické miesto sa však stalo obeťou ideologickej vojny, keď ho v roku 2015 zasiahli a čiastočne zničili výboje Islamského štátu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky