Stratení v cudzom svete? Tu je 5 rád, ako vybŕdnuť z prekérnej situácie

Kto by to už nezažil? Vydáte sa na potulky vo veľkom vzrušujúcom meste, a zrazu zistíte, že netušíte, kde ste a ako ste sa tam dostali.

11.05.2020 07:00
cestovateľ, turista, muž, úsmev, leto, klobúk,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mapa sa zdá byť ako z inej planéty, nedarí sa vám nájsť žiaden oporný bod, miestny jazyk nepoznáte, mobilné dáta nefungujú a na verejnú Wi-Fi sa obávate pripojiť, prípadne ani neviete zachytiť signál…

Choďte hore

Ak neviete, odkiaľ kam, sústreďte sa na nejaký vyšší bod, odkiaľ uvidíte mesto pod sebou ako na dlani, a vydajte sa do stúpania, radí Mensjournal.com. Môže to byť kopec, ale aj vyššia budova, ktorá poskytne výhľad z vtáčej perspektívy. Zhora jednoduchšie identifikujte kľúčové orientačné body, štvrte a geografické prvky.

Vyberte si svoju severku

Dávno sa podľa tejto hviezdy orientovali cestovatelia a moreplavci, dnes ako výrazný bod v meste môže slúžiť výrazná budova vytŕčajúca nad ostatné, či breh rieky. Zapamätajte si, ktorá strana vášho orientačného bodu sa „pozerá“ na váš hotel, kam sa máte večer vrátiť.

Robte si fotodokumentáciu

Wi-Fi nie je jediná vec, ktorá robí z našich mobilných telefónov záchranu na cestách a fotky nemusia slúžiť len na uchovávanie veselých selfie. Vyfoťte si cestou názvy ulíc, ktorými prechádzate, a ďalšie výraznejšie orientačné prvky. Vytvoríte si tak virtuálnu fotomapu, ktorá vás ako Ariadnina niť privedie zasa späť.

Bez vlastnej päste

Aj keď zvlášť mladí sa dnes radšej vydávajú na skusy do sveta po vlastnej línii, niekedy je skutočne jednoduchšie aj časovo efektívnejšie zaplatiť si prehliadku mesta so sprievodcom. Takto budete mať istotu, že sa nestratíte, neobídete žiadnu miestnu zaujímavosť a dozviete sa množstvo informácií a bude priestor aj na doplňujúce informácie.

Vezmite si hotelovú vizitku

Pred ranným odchodom do mesta si vezmite z recepcie hotela, v ktorom bývate, vizitku s jeho názvom a adresou. Aj keď neviete reč a dokonca ani miestne písmo, postačí ukázať vizitku niekomu na ulici prípadne taxikárovi.

Solotravelerwor­ld.com; Beamingbaker.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mapa #orientácia #cudzia krajina