Slovák na Tchajwane: Za 4 mesiace sa tu infikovalo menej ľudí ako na Slovensku za pár dní

V čase, keď koronavírus zachvátil a ochromil celý svet, sa ostrovný štát vo východnej Ázii, ktorý leží len 180 kilometrov od pevninskej Číny, javí ako zázrak.

17.03.2020 07:00
Covid-19, Bangkok Foto:
Takéto bannery visia po celom Bangkoku.
debata (44)

Oproti ostatným krajinám má totiž nakazených omnoho menej ľudí – v čase vydania článku to bolo 59 prípadov, čo je aktuálne menej ako na Slovensku. Pritom Tchajwan má 24 miliónov obyvateľov a o niečo menšiu rozlohu ako Slovensko, teda je tu omnoho vyššia koncentrácia ľudí.

Slovák Aleš Tvrdý, cestovateľ a fotograf, ktorý žije na Tchajwane, vo svojom blogu píše, ako sa s Covid-19 popasovali krajiny v Ázii.

„Nie som lekár, vedec, ani výskumník, ktorý sa zaoberá hocijakým zberom informácií o vírusoch, baktériách či chorobami. Chcem len napísať to, ako vyzerá každodenný život, v krajine, kde mal byť dopad vírusu Covid-19 veľmi silný.“

Od januára sa zdržiaval okrem Tchajwanu aj v Thajsku, takže na vlastné oči videl, ako k vírusu pristúpili viaceré miesta Ázie, ďalšie informácie mal priamo od priateľov z Číny.

Hlavný rozdiel oproti Slovensku Aleš vníma najmä v tom, ako prebieha každodenný život v týchto krajinách.

Ešte kým sa Covid-19 šíril len v Ázii, dostával od známych zo Slovenska mnoho poplašných správ, varovaní a rád, aby si dával pozor. Od priateľov z Ázie nedostal ani jednu takúto správu. O víruse padla reč len sem-tam.

No situácia sa teraz obrátila. Nedá sa povedať, že na Tchajwane už nie je po víruse ani stopy, no za 4 mesiace sa tu nakazilo menej ľudí ako za pár dní na Slovensku.

A ak bude tempo šírenia narastať tak, ako za uplynulé dni, na Slovensku bude viac infikovaných, ako v Thajsku, píše. Tam je ich aktuálne 147.

Ako sa teda chránia obyvatelia krajín, ktoré sú geograficky bližšie k epicentru vírusu?

Tchajwan v januári 2020

Keď sa v decembri potvrdili prvé výskyty v Číne, na Tchajwane bol medzi obyvateľmi podľa Aleša pokoj, nezavládla tu žiadna panika.

„Ľudia tu stále nosia na tvárach rúška. Jednak kvôli znečisteniu vo vzduchu, ak sú chorí, alebo aby nedýchali prach z ciest, keď jazdia na skútroch. Je jedno či je leto alebo zima,“ opisuje tamojší bežný život Aleš.

Cestovateľ a fotograf Aleš Tvrdý Foto: Printscreen YT
Aleš Tvrdý Cestovateľ a fotograf Aleš Tvrdý

Keď tchajwanská vláda potvrdila výskyt vírusu Covid-19 na ostrove, okamžite podnikla adekvátne bezpečnostné opatrenia.

Okrem bežnej migrácie ľudí do a z Číny za prácou či zábavou, sa práve blížil aj Čínsky nový rok, nastalo teda obdobie, ktoré by rýchlemu prenosu vírusu mimoriadne prialo.

Tchajwan preto poučený z nie veľmi dobrého zvládnutia nedávneho vírusu SARS, sa k aktuálnemu Covid-19 postavil zodpovednejšie.

Medzi Tchajwanom a vybranými destináciami v Číne sa zrušili lety. Omnoho viditeľnejšie však podľa Aleša boli vyprázdnené verejné miesta.

Pred vstupom do nemocníc, lekární, športovísk, staníc či letísk, ale aj v reštauráciách, merali všetkým ľuďom teplotu, niekde aj striekali dezinfekciu na ruky.

Mnohé obchody navyše zaradili do sortimentu aj ochranné rúška, takže bolo naozaj jednoduché sa k nim dostať. Ich cena sa nezmenila.

Ak Tchajwančania na ulici stretli niekoho bez rúška, ponúkli mu ho, len tak, zadarmo.

Thajsko vo februári 2020

Hneď po prílete do Bangkoku zmerali podľa Aleša všetkým cestujúcim teplotu. V meste chodili ľudia s rúškami aj bez, no na každom kroku šírila osvetu neprehliadnuteľná kampaň s heslami ako „Covid-19, my ťa porazíme".

Plagáty informovali o príznakoch ochorenia a uvádzali aj telefónne čísla, kam volať v prípade potreby.

Aj tu sa všade dali kúpiť rúška za nezmenenú cenu ako pred vypuknutím nákazy a k dispozícii boli bezplatné dezinfekčné prostriedky.

Neskôr thajská vláda zverejnila zoznam krajín, ktoré patria medzi rizikové, a po návrate z nich musia obyvatelia ostať v 14-dňovej karanténe.

Tchajwan v marci 2020

V lietadle na ceste na Tchajwan dostal Aleš kartičku, kde vypísal údaje o sebe – ak by cestoval z rizikových krajín, absolvoval by špeciálne zdravotné kontroly. Za nedodržanie hrozí pokuta.

Ako sa k vírusu postavili čínske mestá?

  • Peking: Keď bolo jasné, že vírus sa nepodarí udržať len v jeho epicentre, zaviedlo mesto prísne bezpečnostné pravidlá.
  • Si-an: Situácia sa tu veľmi podobala na pekinský scenár.
  • Šanghaj: Aj tu sa sprísnili hygienické pravidlá denného života, od februára, keď prišlo oteplenie, situácia sa upokojila.
  • Čcheng-tu: Od polovice marca je tu situácia už stabilizovaná a mesto funguje v normálnom režime.

„Ak si vďaka tomuto článku nasadí rúško na tvár aspoň jeden človek, tak mi jeho napísanie stálo za to,“ končí svoje rozprávanie z Tchajwanu Slovák Aleš Tvrdý.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Taiwan #koronavírus