Spoveď letušky v čase vírusu: Ľudia sú divní, máme režim ako nikdy predtým

Letuška, ktorá pracuje pre jednu z troch veľkých amerických spoločností - American, Delta, United - odhalila, aké to je cestovať lietadlom a pracovať ako stevardka v čase prepuknutia celosvetovej pandémie koronavírusu.

25.03.2020 07:00
debata (2)

Všetci sme sa o vypuknutí epidémie koronavírusu v čínskom Wu-chane dopočuli v zime, spomína letuška. Keďže však v tom čase do Číny nelietala, nejako sa touto informáciou ďalej nezaoberala.

Časom sa o letoch do Ázie začalo viac hovoriť aj medzi letovým personálom a dopravca umožnil letuškám, ktoré sa do Číny obávali cestovať, trasu odmietnuť. Aj to sa im ešte zdalo normálne, až do chvíle, keď sa všetky lety do tejto krajiny zrušili, píše Slate.com v časti zo svojej série Coronavirus Diaries.

Pred dvoma týždňami ľudia stále lietali ako obvykle, aj keď lietadlá neboli naplnené na celkovú kapacitu. Posledný týždeň sa však počet cestujúcich výrazne znížil. Jeden len mal dokonca naplnenosť iba 8 percent.

Lety medzi väčšími mestami sú plnšie, no pokles počtu pasažierov je znateľný – veľa lietadiel vzlieta s naplnenosťou asi 30 percent.

Výhodou poloprázdnych lietadiel je, že pasažieri sa vedia od seba odsadiť a zachovávajú si tak väčšie rozostupy. No je na nich jednoznačne cítiť nervozitu.

Často si prinášajú vlastné hygienické potreby, utierajú si sedadlá, nosia masky, rukavice. Odmietajú aj nápoje a občerstvenie, aby sa nemuseli s letuškami vôbec rozprávať.

Mnohí cestujúci, ktorí nastupujú na palubu chorí, kvôli obyčajnej nádche, strachu z lietania, či únave z alkoholu minulú noc, majú potrebu letuškám horlivo vysvetľovať, že určite nemajú koronavírus a zachádzajú pri tom do detailov, čo jedli, s kým sa stretli, čo popili.

Ako hovorí letuška, aj ich štandardy sa zmenili – po každej jednej interakcii s pasažierom sa idú umyť do kúpeľne, nerozdávajú už prikrývky a vankúše počas dlhej cesty, nápoje sa nepodávajú v sklenených pohároch.

Je to strašidelný čas, je pre mňa ťažké chodiť do práce, obávam sa, že ochoriem, zdôveruje sa letuška. Keď prídem domov, izolujem sa od rodiny aj priateľov, pretože sa denne stretávam so stovkami ľudí a nikdy nemôžem vedieť, či som sa nenakazila.

Obávam sa aj o svoj príjem, ak letecká spoločnosť pristúpi k znižovaniu stavov zamestnancov, uviedla letuška v seriáli webu Slate – Coronavirus Diaries.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #letuška #koronavírus