Slovenská kapitánka boeingu: Hádam to v zdraví rozchodíme

Pilotku veľkého dopravného lietadla a zároveň kapitánku boeingu Magdalénu Chromkovú zastihla karanténa v Dubaji. Hovorí, že veru nevie, kedy sa dostane domov, do Senca, za rodinou.

27.03.2020 00:10
kapitanka Chromkova boeing Foto: ,
Magdaléna Chromková v kokpite boeingu.
debata

Hovorí sa, že dobré pristátie lietadla je také, keď človek sám vystúpi z lietadla a odíde po svojich. Vynikajúce pristátie je také, po ktorom je lietadlo opäť použiteľné. Slovenka Magdaléna Chromková má za sebou, chvalabohu, iba takéto vynikajúce pristátia.

Samozrejme, počas svojej kariéry už zažila situácie, ktoré, jemne povedané, neboli práve štandardným letovým stereotypom. Napríklad, keď raz v Afrike vletela do kŕdľa vtákov a poškodilo to lopatky stroja, vznikli vibrácie na jednom motore, ale vraj zas nič dramatické.

Takisto svojho času zažila jednu dosť silnú turbulenciu pri lete z Dubaja do Bratislavy. „To som naozaj mala čo robiť a nepustila som ruky z riadenia po celú dobu letu. Mala som síce zapnutého autopilota, ktorý lietadlo dorovnáva, potrebuje však pokyny od človeka. A ak to už nezvláda, tak sa vypne. Človek sa vypnúť nesmie,“ spomína úplne pragmaticky na tento zážitok.

Keď sa jej opýtate, pred čím má ako pilotka, resp. kapitánka, najväčší rešpekt, bez váhania odpovie, že pred ľuďmi. Stále častejšie totiž lietajú takí, čo nikdy neleteli, resp. sa lietať boja a svoj strach ventilujú agresivitou. Napríklad sa opijú a potom vyvádzajú…

Počasie a stroje problémom nie sú. Raz vraj takmer pristáli kvôli cestujúcemu, ktorý skolaboval, ale napokon sa podarilo doletieť na letisko.

Pokuty za zhromažďovanie až 250 000

Tentoraz zaúradovalo iné nebezpečenstvo. Koronavírus. Keď Magdaléna Chromková ide do práce, odchádza akoby na služobnú cestu do Dubaja, kde býva v prenajatom byte a odtiaľ lieta. Domov, na Slovensko do Senca, sa za bežných okolností dostane v rámci pár dní voľna raz či dvakrát za mesiac. Je to náročné, ale má už dospelé deti.

Tentoraz však pre hrozbu nákazy musela na svojom dočasnom pôsobisku v Dubaji ostať takpovediac nedobrovoľne.

„V Dubaji promptne zatvorili školy, všetko ostatné však pôvodne ostalo otvorené. Od stredy 25. marca zatvorili všetky reštaurácie a obchody, ostali otvorené len potraviny a lekárne, a to 24 hodín. Len nedávno konečne zakázali veľké akcie a takisto návštevy pláží. Polícia hliadkuje na uliciach a dokonca s pomocou dronov s kamerou sleduje, či sa ľudia zbytočne nezgrupujú. Ak by niekto hrubo porušoval nariadenia, vystavuje sa pokute v prepočte od 50 do 250-tisíc eur! Všade sú nainštalované dávkovače s dezinfekčnými prostriedkami,“ hovorí.

Polícia vraj dokonca zatkla Európana arabského pôvodu, ktorý sa na sociálnych sieťach vysmieval z opatrení vlády SAE a vyzýval ľudí na ich ignoráciu.

Magdaléna Chromková so svojím kopilotom v... Foto: Dávid Popovič
magdaléna chromková, Magdaléna Chromková so svojím kopilotom v kokpite boeingu.

V Dubaji žije minimum starších ľudí, väčšina obyvateľov sem prišla za prácou, čiže sú to ľudia v aktívnom veku. Pýtať sa práve tu na cestovnú anamnézu by bolo asi smiešne.

Po príchode do nemocnice vám zmerajú teplotu. Približne v polovici marca začali merať teplotu aj pasažierom na letiskách.

„Naša letecká spoločnosť ešte lieta, ale len pár letov denne. Ono ani nie je kam, všetko je uzavreté. Ešte sa lieta do Ruska a do Afriky.“

Tento týždeň však aj jej zamestnávateľ oficiálne oznámil, že až do 9. apríla prerušuje všetky letecké spojenia.

„Letecký personál to znáša dosť zle. Asi budeme svedkami krachov leteckých spoločností a redukovania personálu,“ konštatuje smutne.

„Aj keď sa letná sezóna otvorí hoci v júli, predpokladám, že ľudia budú ešte opatrní a dovolenkový čas bude poznamenaný obavami z cestovania. Takže výhľad na tento rok nie je ktovieaký. Hádam to v zdraví rozchodíme.“

Na najvyššej veži sveta Burdž chalífa svieti nápis STAY HOME. Pred pár dňami na nej svietil taliansky nápis – v preklade – SME S VAMI.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tasty & Travel (@tastytravelba),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dubai (@dubai.uae.dxb),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa TRAVEL AWESOME (@travelawesome),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pilot #Dubaj #Boeing #pilotovanie #koronavírus #karanténa