Polícia zafarbila Modrú lagúnu, aby odplašila turistov

Ani celonárodná karanténa nezabránila anglickým užívateľom Instagramu, aby sa hromadne vydávali k dvom bývalým vápencovým lomom v Harpur Hill, ktoré si vďaka svojej jasno modrej vode vyslúžili prezývku "Modrá lagúna".

03.04.2020 10:00
debata

Polícia sa preto rozhodla pre radikálny krok, aby fotochtivým návštevníkom vzala vietor z plachiet – zafarbila vodu na čierno.

Minulý pondelok zakázal britský premiér Boris Johnson obyvateľom opúšťať domovy, aby zabránil ďalšiemu šíreniu koronavírusu. „Ak nebudete tieto nariadenia dodržiavať, polícia bude mať právomoci na ich presadenie,“ povedal Johnson, ktorý bol sám pozitívne testovaný na koronavírus.

Napriek tomu však podľa polície ľudia ďalej navštevovali nepoužívaný lom, ktorý je obľúbenou turistickou atrakciou. „Preto sme sa na toto miesto vydali a použili sme farbivo na vodu, aby vyzerala menej atraktívne,“ uviedla polícia z neďalekého Buxtonu a dodala: „Prosím, zostaňte doma.“

Nie je to prvýkrát, čo sa malebné lagúny v lome ležiacom asi tri hodiny jazdy severozápadne od Londýna sfarbili na čierno.

Tieto vodné plochy síce môžu vyzerať ako tropický raj, ale podľa oficiálnych činiteľov obsahuje voda toxické chemikálie a jej pH dosahuje 11,3 – napríklad čpavok pre domáce použitie má pH 11,5 a bielidlo na prádlo zhruba 12.

Nápisy okolo lomu turistov varujú, že voda obsahuje vraky automobilov, zdochliny zvierat a odpadky. A ak ani to nepomôže, prefarbí polícia z času na čas vodu na čierno, aby ľuďom zabránila v nej plávať.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

From the #bluelagoon at #harpurhillquarry at the weekend #buxton #harpurhill

Príspevok, ktorý zdieľa Carol Platts (@peakmyinterest),

debata chyba
Viac na túto tému: #anglicko #Modrá lagúna