Čína vydá čiernu listinu neželaných. Zaradia ich na zoznam hanby

Slávny čínsky múr si medzi návštevníkmi nevysluhuje len obdiv a takmer posvätnú úctu, ale dostáva sa mu aj poškodzovania a vandalizmu. Tomu sa rozhodla čínska vláda spraviť stop.

28.05.2020 07:00
Čína, čínsky múr Foto:
Veľký čínsky múr. Ilustračné foto.
debata

Úradníci veria, že hrozba zaradenia na „zoznam hanby“ zabráni turistom v ničení ich najslávnejšej ikony, píše Cnn.

Najpopulárnejšiu časť Veľkého čínskeho múru – Badaling – otvorili po dvojmesačnej uzávere kvôli šíreniu nového koronavírusu znova 24. marca.

Ešte v ten istý deň zachytila kamera návštevníka, ktorý kľúčom vyrýval do starobylej pamiatky kľúčom „odkaz“.

Správa sa virálne rozšírila po internete a rozzúrila Číňanov naprieč krajinou. Niektorí navrhovali za trest päť dní vo väzení.

Správa Veľkého čínskeho múru preto v reakcii na incident zaviedla od 6. apríla sériu nových disciplinárnych opatrení proti vandalizmu. Výtržníkov bude pripisovať na zverejnenú čiernu listinu a v budúcnosti budú pre nich pri pokuse o kúpu vstupeniek na pamiatku platiť bližšie nešpecifikované obmedzenia.

Zvažuje sa aj zákaz vstupu turistov na čiernej listine do iných turistických atrakcií v oblasti. Nové nariadenia privítali občania aj médiá.

Badaling je časť Veľkého čínskeho múru, ktorá sa nachádza asi 70 kilometrov od Pekingu a je najreprezenta­tívnejšou a turisticky najobľúbenejšou časťou historickej pamiatky.

Tento prípad, keď Čína vytvorila turistický zoznam hanby, nie je prvým. Parky v Pekingu tiež zaradili na čierne listiny „necivilizovaných návštevníkov“ a použili skenery na tvár, aby zabránili ich opakovanému vstupu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Veľký čínsky múr