Až polovica leteckých spoločností v roku 2020 zanikne, predpovedajú experti

Medzinárodná asociácia leteckej dopravy (IATA) zverejnila svoju najnovšiu predpoveď. Predpokladá, že polovica všetkých leteckých spoločností tento rok skrachuje, keďže celoročné príjmy klesnú o 55 % v porovnaní s rokom 2019. Objem dopravy pritom klesne o 48 %.

23.04.2020 07:00
debata

Generálny riaditeľ asociácie Alexandre de Juniac túto predpoveď v súvislosti s dopadmi na širšiu ekonomiku označil za „katastrofickú“, píše Businesstraveller.

Ak zanikne jedno pracovné miesto priamo v leteckej doprave, bude to mať podľa neho za následok zánik ďalších 24 pracovných miest v reťazci, ktorý je naviazaný na tento segment. Dohromady je tak podľa analýz ohrozených asi 25 miliónov zamestnancov.

Zmiernenia opatrení v boji proti novému koronavírusu v jednodlivých krajinách nezahŕňa znovuobnovenie leteckej dopravy, a ani krajiny, ktoré sa považujú v boji s nákazou za úspešné – Čína a Južná Kórea – nezjemňujú reštrikcie v medzinárodnej doprave, keďže sa obávajú znovazavlečenia choroby.

De Juniac tiež uviedol, že obchodní cestujúci aj turisti budú musieť mať možnosť obnoviť svoju dôveru v leteckú dopravu, a to nie len z hľadiska osobnej bezpečnosti, ale aj z pohľadu istoty nezrušenia letu či neumiestnenia do povinnej karantény.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letecká doprava #letecká spoločnosť