Európa má nový 'korona ostrov': Asi až polovica obyvateľov má COVID-19

Nie len Taliansko, Španielsko, či Francúzsko majú problémy s novým koronavírusom. Najnovšie dostal ostrov Saaremaa, ktorý sa nachádza pri pobreží Estónska, prezývku ostrov koronavírusu, pretože podľa odhadov miestneho lekára Edwarda Laaneho asi polovica z jeho 33 000 obyvateľov má COVID-19.

20.04.2020 07:00
debata (2)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Johan Spa Hotel (@johanspahotel),

Prípady nakazenia novým koronavírusom sa objavili na ostrove po dvoch veľkých udalostiach v marci. Prvou bol volejbalový zápas s talianskym tímom, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 1000 miestnych obyvateľov aj ľudia z pevniny, druhou festival šampanského, informuje Insider.

Podľa úradov obe tieto udalosti mohli výrazne napomôcť šíreniu vírusu.

V celom Estónsku je zatiaľ potvrdených viac ako 1 400 prípadov a aj keď nie je jasné, koľko ľudí na ostrove Saaremaa má pozitívny test na COVID-19, podľa doktora Laaneho mohli byť nákaze vystavené tisíce z nich. Ostrov má len 147 nemocničných postelí a do 20. apríla očakáva 1 000 hospita­lizácií s koronavírusom.

Začiatkom apríla otvorili na ostrove vojenskú poľnú nemocnicu, ktorá mala pomôcť s prípadmi, informovala agentúra Reuters, a podľa estónskeho verejného vysielania niektorých pacientov previezli na pevninu.

V snahe zabrániť šíreniu vírusu zastavila estónska vláda v polovici marca osobnú dopravu na ostrov a z ostrova a Saaremaa má pre obyvateľov k dispozícii testovacie miesto na COVID-19.

„Ľudia po prvýkrát od sovietskej okupácie potrebujú povolenie na vstup,“ citovala BBC Anu Vares, ktorá pracuje v tamojšom krízovom stredisku. „Tentoraz je to však kvôli našej slobodnej vôli chrániť našich ľudí a ich zdravie.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Estónsko #koronavírus #Covid-19