Ruky zeme, ohnivý drak, obrí prsteň, duny na vode. Toto sa navrhlo aj postavilo

Nemusia byť iba funkčné a funkcionalistické. Úchvatné, kreatívne, ale aj trocha šialené - architekti sa niekedy predbiehajú v nečakaných nápadoch a statici sa chytajú za hlavy. Výnimočné diela ľudskej vynaliezavosti a túžby spájať brehy.

29.05.2020 07:00
debata

Dračí most

Most v Da Nangu vo Vietname je zrejme jedným z najúžasnejších mostov na svete. Veď je to skutočný drak dlhý 665 metrov. Jeho podobizeň zvolili na počesť dôležitého symbolu vietnamského folklóru. Za tmy osvetľuje draka 2 500 LED svetiel. A cez víkendy a počas slávností drakova hlava pľuje vodu alebo chrlí oheň.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Emer Genen (@emergenen),

Most Khaju

Viac ako 350 rokov od svojho dokončenia je tento iránsky most kultúrnym centrom. Nachádza sa v meste Isfahán a je typický svojimi nádhernými maľbami a dlaždicami, v noci zlaté osvetlené oblúky vyzerajú ako vystrihnuté z rozprávky.

Most Laguna Garzon

Kruhový cestný most v Uruguaji vyzerá ako obrí prsteň. Jeho krivky skonštruovali tak, aby povzbudzovali vodičov dodržiavať pravidlá premávky a spomaliť v zákrutách.

Millennium Bridge

Miléniový most v anglickom Gatesheade je jediným na svete, ktorý sa nakláňa. Poháňajú ho elektrické motory, ekvivalentné pohonu šiestich áut, a obsahuje dostatok ocele na výrobu 64 poschodových autobusov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mark Wilson (@1992cmc),

Zlatý most

Cau Vang, Zlatý most vo vietnamských horách Ba Na, vás doslova podrží nad zemou. Lávku pre peších totiž podopierajú dve obrovské ruky, ktoré vychádzajú z lesa pod stavbou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dear Travel Diary (@deartdiary),

Nebeský most na Langkawi

Tento hadiaci sa visutý most v Malajzii ponúka prechádzku nad korunami stromov, občas priamo v oblakoch. Má dĺžku 125 metrov a odvážlivci sa po ňom prejdú vo výške 700 metrov nad morom. Odmenou za guráž sú prekrásne výhľady na vodopády a očarujúce lesy.

Nebeský most na ostrove Langkawi. Foto: SHUTTERSTOCK
langkawi, most Nebeský most na ostrove Langkawi.

Confederation Bridge

Konfederačný most na Ostrove princa Eduarda v Kanade vyrástol pod rukami viac ako 5 000 miestnych pracovníkov a otvorili ho 31. mája 1997. Vďaka dĺžke takmer 13 kilometrov je to najdlhší most na svete, ktorý preklenuje vodu pokrytú ľadom.

Most šejka Zayeda

Most v Abú Zabí, v Spojených arabských emirátoch, navrhla jedna z najväčších architektiek Zaha Hadid. Oceňovaná inovátorka dala svetu jeden z najkomplexnejších mostov, aké boli kedy postavené. Je približne 840 metrov dlhý a 64 metrov vysoký. Zakrivené oblúky, ktoré zdobia most, sa podobajú na piesočné duny a mäkké farebné osvetlenie ho oživuje od súmraku do východu slnka.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa R.Azmi (@ra.visual),

Puente del Alamillo

Obria harfa? Nájdete ju v Seville. Tento cestný most je naklonený v uhle 58 stupňov a má 13 káblov dlhých približne 200 metrov.

Theactivetimes­.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mosty