Budúcnosť cestovania? Unikátny dizajn s ochrannými štítmi. Zvykneme si?

Autobusy, vlaky, lietadlá - prostriedky hromadnej dopravy sú v čase šírenia vírusu nebezpečným miestom, kde je riziko vzájomnej nákazy mimoriadne vysoké. Ako bude vyzerať budúcnosť cestovania? Dizajnéri už pracujú na návrhoch, ako možnosti prenosu ochorenia minimalizovať.

29.04.2020 09:00
debata (3)

Na slobodu opäť cestovať sa už všetci nesmierne tešíme. No kým nastane ten deň, bude sa musieť pravdepodobne ešte mnoho vecí zmeniť. Jednou z nich je rozmiestnenie sedadiel v lietadlách, tak, aby sa čo najviac eliminoval kontakt medzi pasažiermi. Bude teda potrebné „vylepšiť“ interiér týchto strojov.

Talianska letecká spoločnosť Aviointeriors navrhla hneď dva varianty, ako môže nové rozmiestnenie sedadiel vyzerať, aby boli cestujúci v čo najväčšom bezpečí, píše Matadornetwork.

Prvý koncept s názvom „Janus“ (nazvaný podľa starorímskeho boha s dvoma tvárami) počíta s premenou trojsedadlových radov podľa vzorca dva plus jeden – dve okrajové sedadlá by smerovali dopredu, stredné by sa otočilo proti smeru letu, vysvetľuje Runwaygirlnetwork.

Pritom by všetky miesta boli navzájom oddelené priehľadnými štítmi, ktoré by zachytávali kvapôčky z úst a nosa cestujúcich a zároveň by sa jednoducho čistili. Každý cestujúci by tak mal vlastný priestor izolovaný od ostatných spolusediacich a dokonca aj od ľudí, ktorí kráčajú uličkou.

Druhý dizajn sa nazýva „Glassafe“ a nevyžaduje si žiadne väčšie zmeny vo vnútri lietadla. V tomto koncepte by sa priehľadné štíty inštalovali priamo medzi existujúcimi sedadlami.

Na oba dizajny si už spoločnosť podala patentovú prihlášku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #lietadlá #koronavírus #Covid-19