Kapsuly letiace rýchlosťou 965 kilometrov za hodinu spoja Paríž a Amsterdam za 90 minút

Dve metropoly sú od seba vzdialené viac ako 500 kilometrov a bežne trvá cesta autom medzi nimi 5 a pol hodiny. Teraz by sa mohlo všetko zmeniť - prichádza budúcnosť.

06.05.2020 09:30
debata (14)

Plány a vízie na úplne nové formy cestovania, ktoré prekoná veľké vzdialenosti za futuristicky krátky čas, sú na stole už nejakú dobu. Všetko podľa Matadornetwork naznačuje tomu, že do roku 2040 by mohla byť efektívnejšia a ekologickejšia doprava realitou.

Projekt holandského startupu Hardt Hyperloop skúma možnosť vybudovania „potrubnej“ trasy medzi Amsterdamom a Parížom. V špeciálnej rúre by elektricky poháňaná kapsula prevážala cestujúcich medzi týmito mestami za menej ako hodinu a pol.

Kapsuly by boli vyrobené z hliníka a uhlíkových vlákien a pripomínali by dnešné vysokorýchlostné vlaky ako Šinkansen. V každej kapsule, ktorá by sa vznášala nad magnetickou dráhou, by sa mohlo odviezť až 200 000 pasažierov.

Prvý úspešný prototypový test sa uskutočnil v Nevade v roku 2017, informoval Wired, čo pripravilo cestu pre nový udržateľný dopravný systém, ktorý sa má v blízkej budúcnosti stať skutočnosťou.

V rozhovore pre CNN Travel označil zakladateľ a generálny riaditeľ Hyperloop Tim Houter túto inováciu za „alternatívu k znečisťujúcim letom na krátke vzdialenosti“.

Kapsulový systém cestovania by priniesol radikálne nové možnosti aj do oblasti medzinárodného zamestnávania a mobility pracovnej sily. Podľa projektového manažéra Stefana Margesa by Hyperloop spojil Amsterdam s Eidhovenom za 15 minút, do Düsseldorfu by sa obyvatelia holandskej metropoly dostali za menej ako pol hodiny. Perspektíva vzdialenosti domova od miesta práce sa tak dramaticky mení.

Ďalšie kroky projektu zahŕňajú testovanie na vysokorýchlostnom zariadení, po ktorom nasleduje pilotná prevádzka, ktorá bude trvať až šesť rokov.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyperloop #kapsule