Pri Bardejove odporúčajú počas koronakrízy využiť vonkajšie atrakcie

V rámci uvoľňovania protiepidemiologických opatrení v súvislosti s koronavírusom sú plne prístupné vonkajšie turistické atrakcie aj na severovýchode Slovenska.

11.05.2020 14:00
Bardejov, kat Foto: ,
Bardejov. Ilustračné foto.
debata

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Šariš – Bardejov odporúča všetkým turistom aby to využili na jarnú prechádzku po obnovenom náučnom turistickom chodníku Čierna mláka-Bardejovské Kúpele.

Jeho revitalizácia si vyžiadala celkové náklady 13 900 eur a financovala ich Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska v spolupráci s OOCR Šariš – Bardejov. Práce realizovala regionálna firma Raspol – RB Smilno.

Ako pripomenul riaditeľ OOCR Šariš – Bardejov Radomír Jančošek, revitalizácia chodníka prebiehala v októbri a decembri minulého roka, keď sa realizovala hlavná časť prác. Na jar boli na trase inštalované netradičné vtáčie búdky a dokončená rozhľadňa a jej okolie na vyhliadke na Hrad Zborov.

"Veľmi pekné netradičné vtáčie búdky nainštaloval Martin Ceľuch zo Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku. Keďže ide o náučný chodník, ich obsadenie hniezdiacimi vtákmi zvyšuje šancu na ich pozorovanie priamo v prírode,“ vysvetlil Jančošek.

Dodal, že rozhľadňa je osadená na nových betónových pätkách, pričom inštalovaný je aj rebrík so zábradlím. Osadené sú aj tri lavičky na upravenej ploche. Umiestnená je tiež informačná tabuľa so smerovými tabuľami ako na pôvodnej veži.

V rámci revitalizácie boli opravené aj zničené a znehodnotené drevené prvky na altánku – ohnisku Kozub Zimná a na vyhliadke na Hrad Zborov. Opravili aj ďalšie lavičky na trase a doplnili informačné a smerové tabule.

Celková dĺžka chodníka je 4,46 km a je na ňom 18 tematických zastávok. Zastávky na chodníku sú spolu s informačnými panelmi venované mimoprodukčným funkciám lesa.

Náučný chodník je zadarmo, celoročný a samoobslužný. Má tri okruhy – jedľový (1,9 km), mierne náročný bukový (3,7 km) a náročnejší javorový (3,9 km). Vhodný je pre rodiny s deťmi, na prechádzky i turistiku.

„Každý si môže vybrať obtiažnosť trasy podľa svojich schopností. Z rozhľadne, ktorá je súčasťou chodníka, je nádherný výhľad na Zborovský hrad a jeho okolie. Zdatnejší turisti si môžu vyskúšať aj trasu z Bardejovských Kúpeľov priamo až na Zborovský hrad,“ odporučil Jančošek.

Turistický chodník od slatinného jazierka Čierna mláka po Bardejovské Kúpele je majetkom Lesov Slovenskej republiky a je v ich správe. Patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické miesta v Bardejovských Kúpeľoch.

„Na chodníku sú okrem rozhľadne na Hrad Zborov aj ďalšie atraktívne miesta ako kamenná terasovitá vyhliadka na hlavný hrebeň Čergovského pohoria, kaplnka svätého Huberta a príšera vystupujúcu z vôd jazierka pri Zimnej studni. Sú tam aj lavičky na oddych, studničky a zrubové ohnisko,“ konštatoval Jančošek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Šariš #Bardejov