Jeden z vinníkov šírenia vírusu: Prst ukazuje na veľké aerolínie, posádka mala príznaky

Najväčšia iránska letecká spoločnosť Mahan Air lietala aj napriek vládnemu zákazu zavedenému kvôli koronavírusu, čím prispela k šíreniu nákazy na Blízkom východe. Na základe verejne dostupných informácií a letových údajov o tom informoval spravodajský kanál Arabic.

13.05.2020 08:30
debata (1)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@aircraft_hunter_),

Medzi koncom januára a koncom marca Mahan Air vypravil stovky letov na linkách medzi Iránom a Irakom, Spojenými arabskými emirátmi a Sýriou. Všetky tieto štáty lietadlám Mahan Air povolili pristáť, hoci samy svoje pravidelné linky s Iránom pozastavili.

Zdroje z Mahan Air BBC oznámili, že príznaky choroby Covid-19 mali desiatky členov posádky. Zamestnancov, ktorí kritizovali postup aerolínií v čase krízy a poukazovali na nedostatok ochranných pomôcok, podľa zdrojov arabskej redakcie BBC umlčali.

Mahan Air čelí americkým sankciám kvôli väzbám na iránske revolučné gardy.

Prvé úmrtie na koronavírus v Iráne zaznamenali v Komu, kam každoročne mieria milióny šiítskych pútnikov. Napriek tomu úrady okamžite nezakázali náboženské stretnutia a uskutočnili sa tam aj voľby.

Analýza BBC začína 31. januára, keď Irán oficiálne pozastavil bežné linky medzi Iránom a Čínou v snahe spomaliť šírenie vírusu.

Od konca januára do 20. apríla bola Mahan Air jedinou iránsku aerolinkou, ktorá v priamom spojení s Čínou pokračovala. Keď postup začala kritizovať iránska verejnosť, zverejnila Mahan Air na čínskej sociálnej sieti Weibo fotky, podľa ktorých lietadlá doručovali ochranné pomôcky.

Podľa BBC to tak bolo v šiestich prípadoch, zatiaľ čo v ďalších štyroch boli z Číny evakuovaní iránski občania; posledný let bol pritom vypravený 5. februára.

Napriek tomu sa však podľa BBC potom uskutočnilo ďalších 157 letov, a Mahan Air tak zrejme dostala od iránskych úradov povolenie porušiť vládny zákaz letov do Číny.

V polovici februára dosiahla epidémia v Číne vrchol a v Iráne sa šírila rýchlym tempom. Náboženské akcie sa naďalej konali a úrady stále nezavádzali reštrikcie.

Na konci februára podľa BBC v Iráne zomrelo najmenej 210 ľudí nakazených koronavírusom. Oficiálne ale Irán uvádzal len 34 obetí.

V jednom iránskom denníku sa však už vtedy objavil článok, podľa ktorého nemohli zamestnanci Mahan Air po prílete z Číny nastúpiť do karantény a museli naďalej lietať. Uskutočnili sa vtedy tiež lety z Iránu do Libanonu, Sýrie či Iraku, čo sú všetko krajiny, ktoré majú podľa BBC náboženské a vojenské väzby na iránske revolučné gardy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

کبوتران مهرآباد

Príspevok, ktorý zdieľa mohammad karimi (@mohammad777300),

V Libanone sa prvý prípad koronavírusu potvrdil 21. februára. Išlo o ženu, ktorá sa vrátila z náboženskej púte v Komu. Prvý prípad v Iraku zaznamenali 24. februára, išlo o iránskeho študenta, ktorý bol v Teheráne v čase, keď šírenie vrcholilo. Obaja podľa informácií BBC leteli s Mahan Air.

Následne sa 26. februára na Twitteri objavilo video lietadla Mahan Air, ktoré priletelo na bagdadské medzinárodné letisko z Iránu.

O päť dní skôr pritom iracká vláda oficiálne pozastavila letecké spojenie s Iránom. Podľa letových údajov však následne dostali Mahan Air povolenie na ďalších 15 letov do tejto krajiny. Iracká vláda uviedla, že išlo o repatriačné lety.

Vyše 50 zamestnancov spoločnosti podľa zdroja v Mahan Air vtedy malo príznaky Covid-19. Zároveň boli stále bez ochranných pomôcok.

BBC zverejnila dohodu o zachovaní mlčanlivosti, ktorú dostali zamestnanci. Hrozilo im stíhanie, ak prehovoria.

Mahan Air podľa BBC vypravila tiež osem letov do Sýrie, 37 do Dubaja v Spojených arabských emirátoch, 19 letov do Turecka a ďalších 18 letov do ďalších štátov sveta. Všetky tieto krajiny pritom museli Mahan Air povoliť pristátie napriek zákazu.

V otvorenom liste z 18. apríla obvinilo 1300 zamestnancov Mahan Air aerolinku z nezvládnutia krízy. BBC kontaktovala Mahan Air a vlády štátov, ktoré umožnili letom z Iránu pristáť. Okrem irackej vlády sa všetky oslovené subjekty odmietli vyjadriť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #aerolinky #koronavírus #Covid-19