Záchrana? Trpiaci turizmus chce EÚ udržať nažive. Čaká nás však veľa zmien

Ešte nedávno sa pojem "letná dovolenka 2020" zdal ako sci-fi. Zbožné želanie mnohých Európanov sa však možno predsa len stane skutočnosťou. Vďaka spomaleniu šírenia nového koronavírusu a klesajúcim počtom novonakazených aj obetí sa v krajinách EÚ pomaly uvoľňujú opatrenia, a tak vyhliadka na výlet za hranice naberá na reálnosti.

15.05.2020 07:00
dovolenka, more, leto pláž, bazén, opaľovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Keďže cestovný ruch sa podieľa na európskom hospodárskom výsledku až desiatimi percentami, je snaha o vzkriesenie turizmu pochopiteľná. Letná sezóna však určite nebude vyzerať tak ako sme zvyknutí, uvádza Matadornetwor­k.com; bude v znamení mnohých obmedzení a bezpečnostných opatrení.

Očakáva sa, že krajiny budú vzájomne spolupracovať na postupnom odstraňovaní zákazov cestovania a hraničných kontrol pri súčasnom zachovaní nevyhnutných zdravotných štandardov.

Hraničné obmedzenia sa pravdepodobne zrušia postupne, pričom sezónni pracovníci budú môcť prekročiť vnútorné schengenské hranice ako prví, po ktorých budú nasledovať európski turisti a potom medzinárodní cestujúci.

Každá krajina EÚ prijme vlastné rozhodnutie týkajúce sa otvorenia hraníc.

Tento piatok začnú Rakúsko a Nemecko na hraničných priechodoch uskutočňovať náhodné kontroly, po ktorých bude od 15. júna nasledovať návrat voľného pohybu.

Estónsko, Lotyšsko a Litva predstavia „Baltskú bublinu“, ktorá umožní železničnú, námornú a leteckú dopravu medzi týmito tromi krajinami, ale zavedie povinnú karanténu pre cestujúcich z iných štátov.

Niektoré krajiny, ako napríklad Španielsko a Grécko, očakávajú návrat medzinárodného turizmu v júli. Španielsko plánuje zachovať svoje hranice dovtedy pre zahraničných cestovateľov uzavreté, no Grécko, ktoré si v boji s pandémiou počínalo veľmi dobre, chce svoje hranice otvoriť už od 1. júla.

Nové prísne opatrenia

Aby sa však v rámci EÚ mohlo obnoviť voľné letecké spojenie, navrhuje Komisia niekoľko usmernení.

Od cestujúcich, zamestnancov leteckých spoločností a pracovníkov letísk sa bude vyžadovať, aby nosili masky, a odporučí sa aj reorganizácia odbavovacích a odkladacích priestorov batožiny, aby sa predišlo vytváraniu veľkých davov.

Odporúča, aby sa jedlo v lietadle poskytovalo len na objednávku, malo by sa zlepšiť vetranie kabíny a mal by sa obmedziť pohyb cestujúcich na palube.

Niektoré krajiny, ako Island a Grécko, už začali na letisku poskytovať bezplatné testy na ochorenie COVID-19 prichádzajúcim cestujúcim.

Usmernenia sa týkajú aj autobusov, vlakov a trajektov – ide o obmedzenie kapacity cestujúcich, používanie okien na vetranie namiesto klimatizácie, zvyšovanie frekvencie vlakov na zníženie hustoty cestujúcich a stimulovanie cestovania v čase mimo dopravnej špičky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letná dovolenka #sezóna #koronavírus #Covid-19