Sofiina voľba pre prichádzajúcich: Koronavírusový test alebo karanténa na ostrove ohňa a ľadu

Pri príchode na Island dostanú turisti čoskoro na výber: buď podstúpia test na koronavírus, alebo pôjdu na 14 dní do karantény. Obmedzenia pre cesty zo zahraničia budú zrušené k 15. júnu, oznámila islandská vláda.

15.05.2020 10:00
debata

Vyhnúť sa testom či dvojtýždňovej izolácii budú môcť turisti v prípade, že predložia lekárske doklady o neprítomnosti koronavírusu v ich organizme. Podrobnosti všetkých preventívnych opatrení pre turistov má do konca mája vypracovať vládna pracovná skupina.

Kabinet podľa agentúry DPA tiež plánuje, že si cestovatelia po príchode do krajiny budú musieť stiahnuť takzvanú plánovaciu aplikáciu, ktorú už dnes v rámci protikoronaví­rusových opatrení používa 40 percent z viac ako 360.000 miestnych obyvateľov. Pomocou aplikácie bude v prípade zistenia nákazy ľahšie spätne vysledovať, s kým dotyčný na Islande prišiel do styku.

Pre určité profesie, vrátane vedcov, filmárov či športovcov, sa obmedzenia pre vstup do krajiny uvoľnia už tento piatok. Doteraz bolo síce možné na Island pricestovať zo schengenského priestoru, všetci cestujúci však povinne museli nastúpiť do dvojtýždňovej karantény.

Ostrovnej krajine uprostred severného Atlantiku sa podarilo koronavírusovú infekciu už takmer úplne vykoreniť. Od začiatku epidémie zaznamenal Island 1801 infikovaných a desať úmrtí. Tamojšie úrady už päť dní po sebe neregistrujú ani jediný prípad nákazy a posledný pacient s Covidom-19 zomrel už takmer pred mesiacom. V islandských nemocniciach zostáva už len hŕstka nakazených.

debata chyba
Viac na túto tému: #Island #koronavírus #Covid-19