Do Chorvátska sa konečne vracajú turisti

Dňa 28. mája 2020 vláda Chorvátskej republiky prijala rozhodnutie o úplnom otvorení hraníc Chorvátska 10 konkrétnym členským štátom EÚ.

01.06.2020 00:00 , aktualizované: 11:49
Dubrovnik, typický pohľad Foto:
Typický pohľad na Dubrovník.
debata

Týmto rozhodnutím sú určené členské štáty Európskej únie (Česká republika, Maďarsko, Rakúsko, Estónsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Slovinsko, Nemecko a Slovensko), ktorých štátni príslušníci pri vstupe do Chorvátskej republiky vďaka dobrej epidemiologickej situácii nebudú musieť preukazovať dôvod vstupu do Chorvátska (obchodný, ekonomický, turistický atď.). Budú môcť vstúpiť do krajiny za rovnakých podmienok ako pred vypuknutím pandémie COVID-19. Stále však treba dodržiavať všeobecné a špecifické odporúčania Úradu verejného zdravia.

Aby Chorváti zamedzili dopravným zápcham na hraničných prechodoch a skrátili čakaciu dobu na prekročenie štátnej hranice, ktorá bude vzhľadom na zber doplňujúcich údajov v porovnaní s ostatnými rokmi predĺžená, odporúča sa zahraničným občanom, ktorí majú v úmysle navštíviť Chorvátsko, zaslať potrebné údaje prostredníctvom webovej stránky entercroatia.mup.hr vopred. Ministerstvo vnútra a Ministerstvo cestovného ruchu Chorvátska zriadili webovú stránku https://entercroatia.mup.hr, aby zefektívnili prechod hraníc Chorvátskej republiky a oboznámili svojich hostí a návštevníkov s epidemiologickými opatreniami platnými v Chorvátsku.

Video
Nádherný Dubrovník! Pohľady z hradieb a mesto počas búrky.

Keď občania menovaných členských štátov vstúpia do Chorvátskej republiky, bude zaznamenaný ich príchod spolu s ďalšími údajmi (miesto pobytu v Chorvátsku, číslo mobilného telefónu a e-mailová adresa) z dôvodu možnej potreby kontaktu z epidemiologických dôvodov.

Zároveň všetci, ktorí vyplnia svoje údaje prostredníctvom internetu, dostanú do svojej e-mailovej schránky pokyny obsahujúce epidemiologické údaje a opatrenia platné v Chorvátskej republike pre ich bezpečný pobyt v Chorvátsku.

V súčasnej dobe má web k dispozícii formulár v chorvátčine a angličtine. Počas niekoľkých najbližších dní bude k dispozícii aj v mnohých ďalších jazykových mutáciách a cestujúci dostane pokyny vo svojich vlastných jazykoch (napr. v slovenčine, češtine, nemčine atď.). Cestujúci, ktorí zasielajú údaje týmto spôsobom, vyhnú sa zdržaniu na hraničnom priechode, pretože hraničná polícia bude mať ich dáta v systéme.

Cestujúci, ktorí nepredložia svoje dáta vopred prostredníctvom uvedenej žiadosti, budú tak môcť urobiť na hraničnom prechode pri vstupe do Chorvátskej republiky, budú však potrebovať dlhšiu čakaciu dobu v samostatnom pru­hu.

To, že sa cestovný ruch pomaly do Chorvátska vracia, potvrdzujú aj výsledky počas prvého týždňa, keď bol cudzincom umožnený vstup do krajiny. V období od 11. do 17. mája 2020 Chorvátsko eviduje okolo 9-tisíc príchodov a 85-tisíc prenocovaní.

Najväčší počet príchodov sa realizoval v rámci ubytovania na súkromí a v hoteloch a najväčší počet hostí bol z Chorvátska a zo Slovinska.

Vzhľadom na dvojstranné dohody na úrovni Európskej únie sa očakáva, že v Chorvátsku čoskoro stúpne aj počet hostí z iných, najmä okolitých krajín, ako je Maďarsko, Rakúsko, Česká republika, Slovensko, Poľsko a Nemecko.

Pohľad na najznámejšiu pešiu promenádu Stradun... Foto: Dávid Popovič
Dubrovnik, Stradun Pohľad na najznámejšiu pešiu promenádu Stradun v Dubrovníku.

Ďalšie lákadlo pre všetkých, ktorí počas tejto pandémie zatúžili cestovať, je skutočnosť, že v Chorvátsku začali fungovať stravovacie zariadenia a reštaurácie, ale tiež, že k dispozícii sú aj pláže, bazény, národné parky a ďalšie turistické atrakcie (napr. hradby v Dubrovníku).

Všetky sprievodné opatrenia a pravidlá správania sa, t. j. fungovania turistických zariadení, sú, samozrejme, jasne predpísané s cieľom zachovať priaznivú epidemiologickú situáciu.

Viac informácií nájdete tu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Jadran #Jadranské more #Chorvátke pobrežie