Pätnásť krajín to malo na rok 2020 skvele turisticky našliapnuté. Potom prišiel Covid-19

Mohla to byť sezóna ako mnoho predošlých, s tým malým rozdielom, že niektoré obľúbené turistické destinácie by si na vysvedčení našli jednotku s hviezdičkou za predmet "najrýchlejší rast". Tu sú miesta, ktorým kríza zničila ich najlepšie vyhliadky na doposiaľ najúspešnejší rok.

02.07.2020 07:00
debata

Podľa predpandemických údajov Svetovej organizácie cestovného ruchu Organizácie Spojených národov (UNWTO) sa niektoré známe, ale aj nenápadné destinácie za posledné roky vyšvihli, ako píše Love exploring, a turisti ich začali húfne objavovať a navštevovať.

Tu je 15 najsľubnejších krajín, ktoré zaznamenali najväčší percentuálny nárast počtu zahraničných turistov medzi rokmi 2017 a 2018.

15. Albánsko (+15 %)

Niet divu, že tento kúsok juhovýchodnej Európy konečne láka viac turistov. Má ohromujúce stredomorské pobrežie s krásnymi plážami, starodávne ruiny, dobre zachované osmanské mestá zapísané na zozname UNESCO (ako Berat a Gjirokastra) a majestátne horské scenérie.

Skanderbegovo múzeum v mestečku Krujë. Foto: Dorota Hudecová, Pravda
Albánsko Skanderbegovo múzeum v mestečku Krujë.

14. Južná Kórea (+15,1 %)

Južná Kórea je krajinou starodávnych chrámov a veľkých palácov, ako aj modernej architektúry a najmodernejších technológií.

Soul Foto: SHUTTERSTOCK
Soul, Južná Kórea, mesto Soul

13. Laos (+15,8 %)

Do tejto krajiny radi chodili dobrodruhovia, zdá sa však, že malá krajina juhovýchodnej Ázie má čím učarovať aj širšej turistickej verejnosti. Prvou zastávkou pre väčšinu návštevníkov je Luang Prabang, bývalé kráľovské mesto na rieke Mekong, ktoré uchváti svojou tradičnou kultúrou a množstvom historických pamiatok – Kráľovský palác, Wat Mai a Wat Xieng Thong. V hlavnom meste Vientiane nájdete viac chrámov a pekných francúzsko-laoských budov vrátane národného symbolu Pha That Luang, budhistickej stúpy pokrytej zlatom.

Laos - začiatok ryžovej sezóny Foto: cycle2inspire
cycle2inspire Laos - začiatok ryžovej sezóny

12. Guyana (+5,9 %)

Tento malý juhoamerický klenot sa dostal do pozornosti mnohých turistov. Jeho živé hlavné mesto Georgetown tvorí zmes pôvodných, karibských a európskych kultúr. Zdobia ho pekné historické budovy, vrátane drevenej katedrály, ktorá je jednou z najvyšších drevených budov na svete.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Good morning from Wakapoa Village #Guyana

Príspevok, ktorý zdieľa Xplore (@xploreguyana),

11. Gruzínsko (+16,9 %)

Ďalším malým, ale kultúrne bohatým štátom je Gruzínsko na južnom Kaukaze. Nachádza sa medzi Európou a Áziou a môže sa pochváliť ohromujúcou kombináciou kultúrnych vplyvov, ktoré sa prejavujú v architektúre, tradíciách aj gastronómii. Hlavné mesto Tbilisi, ktoré sa rozprestiera pozdĺž rieky Mtkvari a je obklopené horami, je jedným z najpútavejších miest Európy – v kľukatých uličkách Starého mesta sa ukrývajú pevnosti, historické kúpele aj starobylé kostoly.

Pevnosť Narikala v gruzínskej metropole Tbilisi. Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Tbilisi, Gruzínsko, pevnosť Narikala Pevnosť Narikala v gruzínskej metropole Tbilisi.

10. Vietnam (+19,9 %)

Vietnam je svojou fascinujúcou krajinou a neuveriteľnou kuchyňou obľúbeným miestom juhovýchodnej Ázie. Od sviežich polí a vidieckych usadlostí až po okúzľujúce mestá ponúka Vietnam kombináciu tradície a modernosti. V tieni najmodernejšej architektúry miest, ako sú Ho Či Minovo Mesto a Hanoj, ležia majestátne chrámy, staroveké pamiatky a pestré trhy s miestnymi špecialitami.

Pagoda na jednom stĺpe je charakteristická pre... Foto: SHUTTERSTOCK
Hanoj, Vietnam Pagoda na jednom stĺpe je charakteristická pre Hanoj.

9. Palestína (+20,5 %)

Palestínu mnohí považujú za konfliktnú zónu, ale tí, ktorí ju navštívili, objavili krásne miesto s hlboko fascinujúcim a bohatým historickým, náboženským a kultúrnym dedičstvom. Historické mestá Jeruzalem, Betlehem a Jericho (jedno z najstarších súvisle obývaných osád na svete) sú plné náboženských a kultúrnych zázrakov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

وا /a>

Príspevok, ktorý zdieľa Alaa Hammouz (@palestinebiketrail),

8. Turecko (+21,7 %)

Od nádherného pobrežia, vynikajúcej kuchyne a starodávnych ruín až po mešity a pamiatky v Istanbule – existuje nespočetné množstvo dôvodov na návštevu Turecka. Nachádza sa medzi východnou Európou a západnou Áziou a má kultúrne spojenie so starogréckou, perzskou, rímskou, byzantskou a osmanskou ríšou.

Itfaiye Caddesi Foto: SHUTTERSTOCK
Itfaiye Caddesi, Turecko, Istanbul, korenie, trh, koreniny, predaj, predavač, bazár, čaje, Turek Itfaiye Caddesi

7. Nepál (+24,8 %)

Týčiace sa vrcholky hôr, kláštory uprostred samoty, hlboké údolia, husté lesy a divoké rieky – Nepál je krajinou mimoriadnej a divokej krásy. Po tragickom zemetrasení v roku 2015 však jeho turistický priemysel stratil silu, no potom opäť nabral nový dych. Veľkým lákadlom Nepálu sú samozrejme Himaláje, ktoré inšpirujú, fascinujú aj vzbudzujú rešpekt.

Nepál, Káthmandu Foto: SITA/AP, Niranjan Shrestha
Nepál, Káthmandu Nepál, Káthmandu

6. Komory (+28,2 %)

Táto skupina troch ostrovov, ktoré sa rozprestierajú v Indickom oceáne medzi Madagaskarom a Mozambikom, láka turistov na nádherné a prázdne pláže, farebné koralové útesy, majestátne vulkanické scenérie, fascinujúcu divokú zver a kultúru, v ktorej sa prelínajú africké, francúzske a arabské vplyvy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Paysage de l'archipel (@archipel_269),

5. Uganda (+31,9 %)

Cestovný ruch bol v tejto zelenej juhovýchodnej krajine Afriky na vzostupe a niet sa čo diviť: na obdiv vystavuje sopečné krátery, jazerá, vrchy zahalené hmlou aj husté lesy. Národný park Bwindi Impenetrable National Park, ktorý je uvedený na zozname svetového dedičstva, je miestom, kde nájdete najväčšie hviezdy krajiny: horské gorily. Tamojšia džungľa je domovom viac ako polovice svetovej populácie ohrozených a nekonečne fascinujúcich stvorení, spolu s viac ako 120 druhmi cicavcov a vtákov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Alberto Minacapelli (@albiseamus_travel),

4. Egypt (+36,8 %)

Egypt je ďalšou krajinou, ktorá bola na prudkom vzostupe po náročných rokoch nepokojov a násilia. Turisti sa začali vracať do fascinujúcej krajiny, aby preskúmali stovky starobylých pokladov a aby si odpočinuli na nekonečných slnkom zaliatych plážach.

Biela púšť v Egypte a Nefertitin kameň. Foto: SITA/AP, Nariman El-Mofty
Egypt, púšť, Biela púšť v Egypte a Nefertitin kameň.

3. Irán (+49,9 %)

Irán sa len nedávno otvoril svetu a západní návštevníci mohli objavovať a obdivovať túto mimoriadnu krajinu. S pamiatkami, ktoré sú staré doslova tisícročia, starodávnymi posvätnými miestami mnohých náboženstiev, bohatými palácmi, rušnými bazármi a prírodou svetovej krásy, niet divu, že Irán zaznamenal až takmer 50-percentný nárast turizmu.

Palác Golestan v Teheráne je na zozname UNESCO. Foto: SHUTTERSTOCK
Golestan Palace, palác, Irán, Teherán, UNESCO Palác Golestan v Teheráne je na zozname UNESCO.

2. Ekvádor (+51 %)

Ekvádor je malý, ale požehnaný veľkou prírodnou krásou. Nájdeme tu veľa historických miest, vrátane vznešenej metropoly Quito, ktorá sa rozprestiera vysoko v Andách na úpätí zasneženej sopky Pichincha. Očarujúce Staré mesto, ktoré je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO, je preplnené kláštormi a kostolmi.

Kone a ekvádorský vulkán Cotopaxi. Foto: SITA/AP, Dolores Ochoa
kone, vulkán, Cotopaxi Kone a ekvádorský vulkán Cotopaxi.

1. Tadžikistan (+190,1 %)

Podľa UNWTO je na prvom mieste zoznamu a najrýchlejšie rastúcou destináciou stredoázijský Tadžikistan. Táto malá vnútrozemská krajina, ktorá sa nachádza medzi Afganistanom a Čínou, bola kedysi súčasťou Perzskej ríše a má mnoho pozostatkov z čias, keď bola kľúčovou zastávkou na starobylej Hodvábnej ceste. Jednou z hlavných atrakcií sú dnes treky v členitých odľahlých horách.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Kristen (@latitudewattitude),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus