Všade dobre, doma najlepšie - platí teraz dvojnásobne. 5 tipov na výlety na Záhorí

Mnoho ľudí sa v poslednom čase, poznačenom pandémiou, upriamilo na výlety vo svojom okolí a zistilo, že veľa zaujímavého sa nachádza aj pár kilometrov od ich bydliska. Cestujte bezpečne a objavte skryté poklady Slovenska. Prinášame vám niekoľko tipov na unikátne miesta na Záhorí.

14.07.2020 07:00
debata

Aj keď Záhorie nie je vychytenou turistickou destináciou, má mnoho nevšedných miest, ku ktorým si môžete spraviť jednodenný výlet, ak ste zo západného Slovenska.

Dostanete sa k nim autom, po malej túre či na bicykli a sú zväčša dobre dostupné aj pre rodiny s deťmi. výhodou je, že zrejme nikde tu nenarazíte na davy ľudí, takže bezpečnosť je zaručená.

Hraničné trojmedzie

Na mieste, kde sa stretávajú hranice Slovenska, Česka a Rakúska sa zároveň v jedno snúbia rieky Morava a Dyje, teda submisívnejšia Dyje sa vlieva do asertívnejšej Moravy. Niva Moravy a Dyje je najväčším súvislým nivným územím strednej Európy.

Sútok nájdete neďaleko Sekúl, autom sa dá ísť len časť cesty, zvyšok treba nechať na vlastné nohy prípadne na dve cyklokolesá. Odmenou je pohľad na dve rôzne farby vody, ktoré sa navzájom miešajú.

Rieka Dyje je na svojom dolnom toku rajom pre vodákov. Preráža si cestu lužnými lesmi ako Amazonka cez dažďový prales. Do pádu Železnej opony v roku 1989 tu bol začiatok prísne stráženej zóny pozdĺž hraníc štátov z dvoch znepriatelených táborov. Aj vďaka tomu sa tu zachovala ojedinelá skladba pôvodných lužných lesov, uvádza Lepsiageografia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa David Slovák (@david.slovak),

Kostolík sv. Margity Antiochijskej

Neďaleko Kopčian v skalickom okrese, priam v strede poľa, stojí malá kaplnka s pozoruhodnou históriou. Je to jedna z najstarších sakrálnych stavieb na Slovensku, začali ju stavať zrejme ešte za čias Veľkej Moravy v 9. až 10. storočí. Prvá zmienka o nej pochádza z roku 1392. V roku 1995 kostolík vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa PraveSlovenske.sk (@praveslovenske),

Vyhliadka Ostrý vrch nad Gbelmi

Áno, Záhorie je rovinatý kraj, a preto aj vyhliadkový bod nebude žiadny vysoký kopec. Ostrý vrch, ktorý sa dvíha južne od Gbelov, má iba 255 metrov, no je z neho príjemný výhľad na okolie.

Na jeho vrchu je prístrešok a drevený kríž – poznávacie znamenia, ktoré vám ukážu cestu nahor, keďže na kopec nevedie oficiálne značená turistická trasa.

Príjemným bonusom výletu môže byť rodinná opekačka, pre dobrodruhov sa naskytá aj možnosť bivakovania.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Katarína Pírová (@katkapirova),

Adamovské jazerá

Dve zaplavené štrkoviská pri Kútoch sú dnes domovom najrôznejších vtákov, takže profesionálni milovníci prírody aj amatérski ornitológovia si tu určite prídu na svoje. Operence hniezdia najmä na ostrovčekoch a oblasť je chráneným vtáčím územím.

Vtáky však môžete dobre a bez ich vyrušovania pozorovať z drevenej vtáčej rozhľadne vysokej 8 metrov, z ktorej okrem tvorov so zobákmi dovidieť za priaznivých podmienok až na Biele Karpaty.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mar Tina (@martina.bazikova),

Rozhľadňa Lipky nad obcou Unín

Lokalita, ktorú definujú polia a mierne pahorky, v roku 2014 akoby ožila – vtedy na konci lipovej aleje vyrástla murovaná rozhľadňa Lipky. Jej stavitelia zachytili nový trend: medzi turistami sa v posledných rokoch tešia rozhľadne mimoriadnej obľube, lebo ponúkajú celkom nový pohľad na okolitú krajinu a zároveň dokážu aj z nezáživného miesta vyčarovať zaujímavý výletný cieľ.

To sa potvrdilo aj pri rozhľadni Lipky neďaleko záhoráckej obce Unín, ktorá leží asi 12 kilometrov severozápadne od mesta Senica.

Veža sa nachádza vo výške 418 metrov, z dvoch strán je obklopená lesom, v ktorom dominuje najvyšší vrch celého okolia Zámčisko so 434 metrami.

Zhora dovidieť na najvyšší vrch Malých Karpát Záruby, ktorý neďaleko Smoleníc čnie do výšky 768 metrov, na druhý najvyšší vrch pohoria Vysokú, aj tamojšiu „trojku“, vrch Vápenná.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Václav Sulek (@fotografieslovenska),

Malacky.sk; Wikipedia.or/Dy­je; Kopcany.sk; Wikipedia.org/Kos­tol; Regionzahorie.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Záhorie