Jedno z ôsmich múzeí koronakrízu neprežije. Ktoré sú najviac ohrozené?

UNESCO a Medzinárodná rada múzeí prišli so smutnou predpoveďou - dlhodobá uzávera kvôli pandémii pochová asi 13 percent kultúrnych stánkov po celom svete.

07.07.2020 07:00
debata

Okrem poklesu medzinárodného cestovného ruchu povedie hospodárska kríza k zníženiu podpory múzeí jednotlivými darcami, uvádza Insider, čo môže podľa UNESCO predstavovať 5 až 100 percent rozpočtu niektorých múzeí.

Cesty do dávnych dôb, obdivovanie historických artefaktov či umeleckých diel sa môže stať v niektorých častiach sveta minulosťou.

Deväťdesiat percent z 85 000 múzeí na svete uznaných Organizáciou Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) a Medzinárodnou radou múzeí (ICOM) dočasne zavrelo dvere kvôli opatreniam proti šíreniu koronavírusu, informuje The Hill. A takmer 13 percent z nich sa svojho znovuotvorenia nikdy nedočká.

Najväčšie riziko zániku hrozí podľa UNESCO a ICOM múzeám v krajinách Afriky, Ázie a v arabskom regióne. Dôvodom je, že tieto štáty majú menej a novších múzeí ako Európa, Severná Amerika a Latinská Amerika.

Trvalé zrušenie sa týka podľa správy ICOM 24 percent afrických múzeí, 27 percent ázijských a 39 percent arabských. V Severnej Amerike môže zánik postihnúť 10 percent múzeí a v Európe 8 percent.

Niektoré múzeá sa začali znova otvárať pre verejnosť v súlade s epidemiologickými pokynmi miestnej samosprávy, aj to v obmedzenom režime, keď dnu smú pustiť len určený menší počet návštevníkov.

Nákupy vstupeniek a darčekových predmetov v suvenírových obchodoch tak nemusia pokryť náklady na prevádzku múzeí.

Viaceré preto začali stavať na online prezentáciu, „digitálne služby“ a ďalšie inovatívne aktivity, aby prilákali pozornosť turistov. Mnohé spolupracujú so službou Google Arts & Culture a sprístupnili svoje výstavy na internete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeá #Covid-19 #koronakríza