Zachránia leto turistické koridory, cestovateľské bubliny a letecké mosty?

Niektoré európske krajiny v súčasnosti uvažujú o vytvorení „leteckých mostov“, "turistických koridorov“ či „cestovných bublín“, ktoré by dovolenkárom umožnili cestovať medzi krajinami, ktoré preukázali nízky počet prípadov nákazy koronavírusom, bez toho, aby sa museli podrobiť štandardnej štrnásťdňovej karanténe. Majú byť kompromisom medzi voľným pohybom a úplným zamknutím krajín, aké sme zažili v jarných mesiacoch.

08.06.2020 07:00
Nemecko, fotograf, fotenie, turista,... Foto: ,
Fotograf nad Frankfurtom. Ilustračné foto.
debata

Európa túži zachrániť niečo zo svojej letnej dovolenkovej sezóny napriek súčasným opatreniam zameraním na zníženie šírenia nákazy.

Aj tie najviac postihnuté krajiny ako Taliansko a Španielsko sa prebúdzajú zo zlého sna a miestni podnikatelia opatrne opäť rozbiehajú svoje podniky, píše Travel Pulse.

Krajiny s podobne nízkou mierou nákazy medzi sebou uzatvárajú pred letnou sezónou dohody, ktoré umožnia vzájomné cestovanie občanov a aspoň sčasti uvoľnený protiepidemilo­gický režim.

Estónsko, Lotyšsko a Litva už vytvorili svoju vlastnú „Baltskú bublinu“, ktorá umožňuje voľný pohyb ich obyvateľov, no zároveň nechávajú vonkajšie hranice pre ostatné štáty uzavreté.

Austrália a Nový Zéland tiež uvažujú o podobnom režime vzájomného voľného cestovania.

O prilákanie turistov sa usiluje aj Chorvátsko a to jednak snahou o celkové uvoľňovanie cestovných obmedzení, jednak dvojstrannými dohodami o pohybe turistov. To sa týka aj slovenských dovolenkárov, ktorí by v lete mohli zamieriť k Jadranu. Ten by si mohli naši dovolenkári vychutnať aj na slovinskom pobreží, keďže táto krajina má momentálne evidovaných len 8 chorých.

Malta mala v pláne vytvorenie koridoru hneď medzi viacerými krajinami, ostrov by rád na svojich plážach videl dovolenkárov z deviatich štátov, medzi nimi aj Slovákov.

Predseda britskej vlády Boris Johnson ešte v máji oznámil, že povinnosť karantény sa po príchode nebude vzťahovať na cestujúcich z Francúzska. Tamojšia vláda podľa BBC tiež naznačila, že karanténe sa vyhnú aj prichádzajúci z Írska.

O možnosti vytvorenia koridorov sa v Spojenom kráľovstve diskutovalo aj v súvislosti s Gréckom a Portugalskom, kde je miera infekcie Covid-19 stále pomerne nízka, ale uvažuje sa aj o Španielsku, Francúzsku a Taliansku. Padol dokonca návrh vytvoriť vzdušný most medzi Britániou a USA, aj keď vzhľadom na mieru postihnutia tejto krajiny je jeho realizácia málo pravdepodobná.

Taliansko má však voči koridorom negatívny postoj. Tamojší premiér Giuseppe Conte sa nazdáva sa, že takéto bubliny zničia spoločný trh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #letná dovolenka #koridor #koronavírus #Covid-19