Nové 'sci-fi' koronaopatrenia: Dezinfekčné roboty, kozmické masky s infra meračmi

Nová doba si žiada nové prístupy, povedalo si medzinárodné letisko a povolalo do služieb inteligentné technológie. Medzinárodný terminál teraz vyzerá ako by sa tam nakrúcal nový sci-fi film.

22.06.2020 07:00
debata

S príchodom pandémie sa celý svet ponoril do trudnej nálady, novým normálom sa stalo sociálne dištancovanie a izolácia. Nemocnice, obchody, športoviská, úrady, dopravcovia zaviedli nevyhnutné opatrenia, no nik podľa Best Life nezašiel tak ďaleko ako Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v Dauhe, hlavnom meste Kataru.

Generálny riaditeľ HIA Badr Mohammed Al Meer uviedol, že letisko v snahe dosiahnuť najvyššie bezpečnostné štandardy siahlo po najmodernejších technológiách.

Ako teda vyzerá Hamad po novom? Po areáli sa pohybujú samostatné upratovacie roboty, bezpečnostný personál, ktorý kontroluje zdravotný stav cestujúcich a posádok, má nasadené kozmicky vyzerajúce prilby Smart Screening Helmets. Futuristické pokrývky hlavy využívajú infračervené termické zobrazovanie, umelú inteligenciu a rozšírenú realitu na vykonávanie bezkontaktných kontrol teploty.

Terminálom „blúdi“ ďalší robot, ktorý sa pohybuje medzi čakajúcimi pasažiermi a pomocou koncentrovaného UV-C svetla ničí baktérie, vírusy a iné nebezpečné mikroorganizmy. Od svojho uvedenia na trh v roku 2019 slúžia tieto zariadenia podľa BBC na zabraňovanie šírenia infekcií v nemocniciach, letiskách a v skladoch Amazonu.

Letisko v Dauhe okrem ľudí čistí aj batožinu. V dezinfekčných tuneloch sú kufre cestujúcich vystavené UV žiareniu, aby sa zbavili akýchkoľvek baktérií.

Novinky sa týkajú aj leteckého personálu. Spoločnosť Qatar Airways, ktorej domovským letiskom je práve HIA, zaviedla pre svojich zamestnancov povinnosť nosiť ochranný jednorazový oblek, rukavice, okuliare a masku.

Na samotných cestujúcich sa takéto prísne požiadavky nekladú, no sú povinní nosiť masky. Letisko na tento účel vytvorilo počítačový monitorovací systém, ktorý vyhľadáva masky na tvár, aby sa ubezpečil, že cestujúci zachovávajú bezpečnostné opatrenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #Katar #Dauha #koronavírus #Covid-19