Bagety, levanduľa aj moč, hnoj, cigarety. To sú vône a zápachy Francúzska

Sú príjemné vône, ale aj neznesiteľné smrady, ktoré vám neomylne pripomínajú konkrétne miesto a spoznáte ho aj so zatvorenými očami.

08.07.2020 07:00
debata

S krajinou galského kohúta sa spájajú jemné arómy Provensálska, silné voňavky Parížaniek, no aj nepríjemné pachy, na ktoré podľa The Local domáci nie sú práve pyšní. Všetky spolu však zanechávajú v nosoch návštevníkov nezabudnuteľnú čuchovú stopu.

Syry

„Nemožno riadiť krajinu, ktorá má 365 druhov syrov,“ povedal Charles de Gaulle. Či Francúzsko možno riadiť, nech rozhodnú politici, o množstve mliečnych delikates, ktoré dali svetu Francúzi, však niet pochýb. Cesta ulicami v hocakom francúzskom meste je neodmysliteľne spojená so závanom syrovej vône, ktorá sa šíri zo syrového obchodíka na rohu či z veľkého pultu plného žltých dobrôt v supermarkete.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @ food_bookslovers,

Pečené gaštany

Keď príde október, charakteristická vôňa pražených gaštanov sa vinie ulicami lákajúc pochutnať si. V spojitosti s vareným vínom vin chaud, ktoré sa predáva celú zimu, nie len na Vianoce, je to dokonalá rýchla delikatesa.

Káva

Malé a útulné aj veľké rušné. Kaviarne zohrávajú, podobne ako v Taliansku, zásadnú úlohu v každodennom živote Francúzov, a tak niet divu, že arómu tohto praženého nápoja cítiť na každom druhom kroku.

Parfumy

Francúzske voňavky sú najslávnejšie na celom svete. Silné, výrazné, omamné, podmanivé, s názorom. Ich závoj vanie za sebavedomými dámami aj elegantnými pánmi.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Niche Nichis All Things Niche (@nichenichis),

Levanduľa

Provensálsko bez fialových polí by nebolo tým, čím je. Esencie, vonné tyčinky, vrecúška, niet typickejšieho suveníru z tejto časti krajiny.

Čerstvé ustrice

Prechádzka po francúzskych trhoviskách na pobreží sa nezaobíde bez vône týchto morských plodov.

Bagety a chlieb

Boulangeries a ich vôňa čerstvého pečiva sú prakticky synonymom života vo Francúzsku. Táto vôňa je tiež synonymom pre raňajky, obedy a večere.

Crepes

Vo Francúzsku je toľko palacinkární, že od nich nikdy nie ste vzdialení viac ako pár krokov. Preto je vôňa palaciniek doslova všade.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Le Paris Brest (@le_parisbrest),

Cigaretový dym

Vôňa či zápach cigariet je takmer neoddeliteľnou súčasťou Francúzska. Cítiť ho najmä sediac na terase kaviarne alebo prechádzajúc popri kancelárskej budove v čase pauzičky pracovníkov.

Hnoj

Francúzsko je krajina s veľkou poľnohospodárskou produkciou a k jeho vidieku jednoducho zápach hnoja patrí.

Moč

Najmä v Paríži často cítiť zápach moču vďaka francúzskemu zvyku pipi sauvage (močenie pod holým nebom). Počas koronakrízy tento zápach trochu zmizol, ale teraz, keď sa ľudia vracajú do ulíc, opäť je tu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

An attempt by Paris to tackle public urination uritrottoirs...pipi sauvage aka wild peeing #pipisauvage #paris

Príspevok, ktorý zdieľa Jeffrey Palmer (@rue_de_vie_l),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #vône #zápachy