Pristátie nemožné. Päť krajín, ktoré nemajú letiská a ich dôvody

Znie to priam neuveriteľne, ale je to tak - na svete sú aj krajiny, ktoré nemajú žiadne letisko. Je ich len päť a ich dôvody sú rovnaké - nezmestilo by sa.

03.07.2020 07:00
debata (1)

Vatikán

Miništátik, ktorý je vlastne enklávou v Ríme, nemá vzdušný prístav z celkom zrejmých, priestorových dôvodov. Talianska metropola má však hneď dve medzinárodné letiská, a tak návštevníci rímskokatolíckeho mesta a štátu v jednom môžu priletieť napríklad na letisko Leonardo da Vinci – Fiumicino, ktoré sa nachádza asi 30 kilometrov od hraníc Vatikánu.

San Maríno

San Maríno ako piata najmenšia krajina na svete a rovnako enkláva Talianska netrpí neprístupnosťou, pretože sa nachádza len 14 kilometrov od známeho medzinárodného letiska Federico Fellini.

Monako

Monako obklopené z troch strán Francúzskom a z jednej ho obmýva Stredozemné more. Je druhou najmenšou krajinou na svete a patrí mu tiež titul najhustejšie osídleného suverénneho štátu na svete. Kto sa chce dostať do Monaka, musí sa vypraviť buď loďou, alebo ho bude čakať polhodinová jazda autom z letiska v Nice.

Lichtenštajnsko

Ďalšia minikrajina bez letiska, ktorej návštevníci musia využívať služby susedných štátov – Rakúska alebo Švajčiarska. Z tamojších letísk sa do Lichtenštajnska dostanú autom, člnom či vlakom. Najbližšie je švajčiarske letisko St. Gallen – Altenrhein.

Andorra

Andorra leží na hranici medzi Španielskom a Francúzskom. Nachádza sa v pohorí Pyreneje, kde sa dajú podnikať prekrásne túry a výstupy s výhľadmi. Hlavným mestom Andorry je Andorra la Vella, ktoré je zároveň najvyššie položeným hlavným mestom Európy. Od krajiny je päť letísk vzdialených do troch hodín jazdy autom. Aj keď Andorra nemá letisko, môže sa pochváliť jednou z najväčších priemerných dĺžok života na svete.

Rd.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko