Novou turistickou atrakciou Jelšavy je 7,5-kilometrová trať pre kolobežky

Viac ako 7,5 kilometra dlhú zjazdovú trať pre kolobežky môžu od začiatku aktuálnej sezóny využívať obyvatelia a návštevníci mesta Jelšava v okrese Revúca. V stredu ju oficiálne do užívania odovzdali zástupcovia miestnej samosprávy a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

15.06.2020 10:00
debata

Ako uviedol primátor Milan Kolesár, túto službu pre turistov spustili s finančnou podporou BBSK vo výške 3700 eur a vlastnou desaťpercentnou spoluúčasťou. Zakúpili sme celkovo osem kolobežiek, päť je pre dospelých a tri pre deti.

Nakúpili sme aj príslušenstvo a ochranné prvky. Potrebujeme ešte doriešiť niektoré technické veci, ako stojan na prevoz kolobežiek, aby sme ich pri nakladaní a vykladaní neničili, priblížil Kolesár.

Ako ďalej povedal, už pred oficiálnym otvorením predpokladal, že trasa sa zaradí medzi tie dlhšie v rámci Slovenska. Je veľmi zaujímavá, môže byť aj adrenalínová, kto si ako povolí brzdy a pustí sa v tej najstrmšej časti.

Dá sa ale, samozrejme, užiť aj v kľude a pokochať sa prírodou. Ľudia už o túto atrakciu prejavili záujem a myslím si, že bude pretrvávať aj naďalej počas dovoleniek, podotkol primátor.

Podľa predsedu BBSK Jána Luntera aj táto nová služba umožní ľuďom, aby v ešte väčšej miere mohli spoznávať malebnú gemerskú prírodu. Stojí za to, aby sme si ju užívali a ponúkli ju hosťom, ktorí nás navštívia, konštatoval.

Kolobežky v Jelšave je možné využívať každý deň, samospráva však odporúča vopred sa objednať. Trať sa začína v sedle Hrádok nad mestom a vedie po spevnenej lesnej ceste, ktorej dolná časť je vyasfaltovaná.

Po začiatok mesta meria zhruba 5,5 kilometra a po miestny coburgovský kaštieľ, kde je oficiálny koniec, až 7,5 kilometra. Prevýšenie trate je 550,4 metra a priemerná rýchlosť je podľa údajov samosprávy 25 kilometrov za hodinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jelšava #kolobežky