Nastali nové časy. Takto odteraz vyzerá cestovanie, ukázalo letisko v Antalyi

S protivírusovými opatreniami sa teraz vo svete priam roztrhlo vrece, znovuobnovený cestovný ruch je veľmi krehký segment, ktorý sa môže zo dňa na deň opäť zosypať kvôli novým ohniskám nákazy. Hotely či letiská sa preto usilujú čo najlepšie poistiť pred šírením choroby a zavádzajú prísne pravidlá.

19.06.2020 07:00
debata (3)

Ako bude vyzerať bezpečné lietanie ukázalo aj letisko v tureckej Antalyi. Známa a obľúbená dovolenková destinácia, ktorú dobre poznajú aj slovenskí dovolenkári, sa snaží prilákať turistov.

Tí sem najčastejšie prichádzajú práve letecky, a tak aj miestne letisko sa ich usiluje presvedčiť, že riziko nakazenia bude minimálne.

Najvýraznejším opatrením sú červené nálepky na podlahe letiskovej haly, ktoré naznačia, kam sa majú cestujúci postaviť, aby zachovali navzájom medzi sebou dostatočnú vzdialenosť. Sú umiestnené pri pohyblivých pásoch, z ktorých si pasažieri vyzdvihujú batožinu, pred vybavovacími okienkami a pasovou kontrolou, pred eskalátormi aj v tuneloch, ktorými sa nastupuje do lietadiel.

Pasažieri aj zamestnanci musia vnútri povinne nosiť rúška. Kontrolné pulty dostali do výbavy plexisklo, ktoré zamedzuje priamemu kontaktu zamestnanca a cestujúcich.

Každé druhé sedadlo v čakacej hale je opatrené páskou a nesmie sa používať. Lavičky sú od seba viac vzdialené. Meranie telesnej teploty zabezpečujú bezdotykové termálne kamery.

Budovy terminálov sa neustále starostlivo dezinfikujú, na viacerých miestach sú aj stojany so senzormi na dezinfekciu rúk.

Turecko so svojou históriou a krásnymi plážami dlho patrí medzi obľúbené turistické destinácie a jedným z top miest je práve Antalya.

Krajina, ktorej významnú časť ekonomiky tvorí turizmus, v júni naplánovala spustenie medzinárodných letov a od ubytovacích a stravovacích zariadení požaduje špeciálne opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu koronavírusu.

Namiesto očakávaných takmer 60 miliónov návštevníkov však privíta tento rok len zlomok z tohto počtu a verí, že sa otvorí aspoň polovica hotelov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #Turecko #Antalya