Spisovateľ Peter Jaroš: Aj Liptov má svoj orloj. V Hybiach!

Som rodák zo starého baníckeho mestečka Hybe, ktoré leží pod Kriváňom. Od malička som sa naň pozeral, ako aj na Baranec či Bystrú v Západných Tatrách, hovorí spisovateľ Peter Jaroš.

06.07.2020 10:00
krivan Foto:
Majestátny Kriváň.
debata (1)

Samotné Hybe, kde ešte stojí môj rodný dom, sú pre nás východiskovým bodom do okolia. V Hybiach je v dome, kde žil spisovateľ Dobroslav Chrobák, jeho pamätná izba. A je v ňom aj galéria významných rodákov pochádzajúcich z Hýb.

Napríklad literátov Jakuba Grajchmana, Rudolfa Brtáňa či Júliusa Lenku, ale aj hercov Ondreja Jariabka, Ivana Rajniaka, Slava Záhradníka, lekárov Ruda Rajniaka či Júliusa Brezu, architektov Jána Svetlíka či Jána Mlynára. V Hybiach sa zachoval aj dom, v ktorom žil lekár, spisovateľ a tolstojovec Albert Škarvan.

V hybskom katolíckom kostole je pochovaný stredoveký uhorský básnik Balaša Bálint, ktorý písal svoje verše po latinsky, po slovensky, ale hlavne po maďarsky a padol v boji proti Turkom.

Spisovateľ Peter Jaroš Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Peter Jaroš Spisovateľ Peter Jaroš

Bol to vlastne Shakespearov súčasník. Jeho hrob v kostole navštevuje každý rok veľa turistov z Maďarska. V Hybiach je aj originálny orloj, ktorý nedávno zostrojil hodinár Ján Pavella.

My dvaja s manželkou Zuzkou striedavo navštevujeme v Liptove viaceré turisticky zaujímavé „atrakcie“.

V okolí Liptovského Mikuláša je vodná priehrada Liptovská Mara, Demänovská Dolina, Chopok, Liptovský Ján, jeho kúpele a mnohé minerálne pramene.

Ale navštevujeme aj blízku Veternú a Závažnú Porubu, rodisko básnika Milana Rúfusa, Smrečany, rodisko spisovateľa Fraňa Kráľa, a hlavne Žiar a Žiarsku dolinu, v chotári ktorej je známy salaš s atrakciami pre deti a dospelých, ale hlavne s výbornou liptovskou kuchyňou, predovšetkým bryndzovými haluškami, pirohmi, šúľancami a baraním gulášom. Vždy tam zájdeme na hostinu, keď nás prídu navštíviť deti a vnúčatá.

Na snímke hodinár Ján Pavella stojí pod hybským... Foto: TASR, Oliver Ondráš
Hybe, orloj, hodinár, Ján Pavella Na snímke hodinár Ján Pavella stojí pod hybským orlojom, ktorý vytvoril v podtatranskej obci Hybe 20. marca 2015.

Občas si odskočíme aj do Vlkolínca pri Ružomberku. V Liptovskom Hrádku je starý, pekne zrekonštruovaný hrad a kaštieľ, kde žil aj spomínaný Balaša Bálint (Valentín).

Odtiaľ je len kúsok na Pribylinu, kde je rozsiahle prírodné múzeum Liptovskej dediny. Z Hýb alebo Liptovského Hrádku je len na skok na Štrbské Pleso.

Z Hýb často chodíme aj do Východnej, kde je krásny amfiteáter, raj folkloristov.

Silný zážitok v nás zanechalo predstavenie muzikálu Tisícročná včela v rámci folklórneho festivalu Východná pred štyrmi rokmi.

Večer pod hviezdami v prírodnom amfiteátri s kulisou majestátneho Kriváňa – toto predstavenie nitrianskeho Divadla Andreja Bagara pôsobilo magicky.

Často navštevujeme aj Važec, galériu maliara Jana Hálu, ale aj miestnu kvapľovú jaskyňu.

A okrem iného je tu aj biofarma, kde si vždy kúpime vynikajúcu poctivú bryndzu a jahňacinu.

Atrakciou sú aj zachované pivnice v Liptovskej Tepličke, priamo vo svahu pod Kráľovou holou. A to nie je ani desatina možností, ktoré Liptov poskytuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Liptov #orloj #Hybe #Peter Jaroš