Legenda hotelierstva tróni pod trenčianskym bralom. Prvý majiteľ ju prehral v kasíne

Útulné, luxusné, atraktívne. Ktoré historické hotely v našej krajine stoja za návštevu? Tipy Pravdy si môžete prečítať každý piatok.

27.08.2021 00:00
Hotel Elizabeth Foto:
Hotel Elizabeth

Pod jednou z najslávnejších slovenských dominánt, kde sa odohrával jeden z najromantic­kejších ľúbostných príbehov všetkých čias, v jednom z troch najstarších slovenských miest už 118 rokov víta hostí jeden z najkrajších hotelov. Priamo na úpätí brala, na ktorom sa vypína Trenčiansky hrad, stojí historický Hotel Elizabeth.

Podobne ako ľudia aj budovy majú svoje príbehy. Ten hotelový sa pod legendárnym stredovekým sídlom pána Váhu a Tatier začal písať 1. januára 1902 a odvíja sa dodnes. Hotel prešiel zmenami vzhľadu aj názvov a spojil novodobý luxus so svojím dedičstvom z predošlých rokov.

S myšlienkou vybudovania hotela prišiel veľkopodnikateľ s drevom a majiteľ bytčianskeho panstva barón Armin Popper. „Staručký hostinec U červenej hviezdy, ktorý tu pôvodne stál, dal prvý investor zbúrať a pustil sa do výstavby budúceho najhonosnejšieho hotela v Trenčianskej župe,“ približuje súčasný riaditeľ hotela Dušan Hrúza. Popper pomenoval hotel po manželke cisára Františka Jozefa Alžbete – Erzsébet, známej aj ako Sissi.

Takto Hotel Elizabeth vyzeral kedysi. Foto: ANDREJ HUSAR-FOTOGRAF
Hotel Elizabeth Takto Hotel Elizabeth vyzeral kedysi.

Hneď po otvorení sa hotel stal súčasťou spoločenského a kultúrneho života Trenčína. Obľúbila si ho najmä aristokracia, ktorá si v ňom užívala služby a atmosféru ako vystrihnutú zo slávnych viedenských podnikov. S hotelom sa spája aj kuriózna historka.

"V roku 1907 v ňom pribudlo kasíno, ktoré vraj bolo prvé v Uhorsku, a v ten istý rok ho majiteľ prehral v kartách,“ opisuje minulosť Hrúza.

Vynovený, s pôvodným menom

V roku 1921 sa premenoval na Hotel Tatra, no ani pod novým názvom nestratil nič zo svojho pôvabu a komfortu, ktorý ho preslávil.

Po 85 rokoch prevádzky ho však zatvorili. Dlhých sedem rokov podstupoval rozsiahlu rekonštrukciu, po ktorej sa medzi svojich hostí, do dobrej spoločnosti, vrátil plný elánu, pripravený plniť ich želania.

Ďalšiu renováciu si doprial v rokoch 2010 až 2012. Stála približne 15 miliónov eur, z toho 3,9 milióna pochádzalo z prostriedkov Európskej únie.

Terasa Hotela Elizabeth. Foto: Hotel Elizabeth
hotel Elizabeth, terasa Terasa Hotela Elizabeth.

Rekonštrukcia z neho spravila majstrovské štvorhviezdičkové spojenie moderného obchodného a wellness hotela, ktorý si však zachováva aj jedinečnú historickú atmosféru a čaro secesnej architektúry. Po opätovnom otvorení dostal hotel svoje pôvodné meno – Elizabeth.

Od svojho znovuzrodenia hostil už množstvo významných osobností vrátane prezidentov, členov vlád, ale aj slávnych hudobníkov a športovcov. Jeho služby využila speváčka Björk, česká legenda Karel Gott či rôzni umelci z festivalu Pohoda.

Lákadlo pre turistov

Pohľad do histórie umožňuje hotel nielen vo svojich priestoroch, ale priam oknom do minulosti je jeho vyhliadková terasa, odkiaľ dovidieť priamo na hradnú skalu a unikátny, takmer dvetisíc rokov starý nápis vytesaný do kameňa: „Víťazstvu cisárov a vojska, ktoré sídlilo v Laugariciu, v počte 855 vojakov II. légie, dal zhotoviť M. V. Maximianus, legát II. pomocnej légie.“ Zanechali ho tam Rimania po tom, čo v roku 179 porazili germánskych Kvádov.

Dnes Hotel Elizabeth, ktorý prezývajú aj legendou slovenského hotelierstva, víta návštevníkov Trenčína, turistov, ale aj najnáročnejšiu obchodnú klientelu. Okrem ubytovania a relaxu ponúka aj organizáciu konferencií, teambuildingov, rodinných osláv a svadieb.

Luxusný apartmán Hotela Elizabeth. Foto: Hotel Elizabeth
Hotela Elizabeth, izba Luxusný apartmán Hotela Elizabeth.

V očarujúcich priestoroch sa nachádza 78 izieb zariadených v teplých krémových tónoch, z toho jeden exkluzívny apartmán. Ten ponúka veľkorysé priestory, dennú aj nočnú časť. Najzaujímavejšie je riešená jeho kúpeľňa, ktorú od spálne delí priečka z mliečneho polopriehľadné­ho skla.

Nielen dobrý spánok, ale aj wellness dokáže zregenerovať po dlhej ceste či namáhavom rokovaní. Rimania zanechali pamiatku na skale, no čosi z ich dedičstva sa nachádza aj vnútri hotela: rímske kúpele s rôznymi procedúrami, masáže, sauny. Zaujímavosťou je terapia ľadom, ktorá podporí obehovú sústavu po horúcich procedúrach.

Ocenenia

Na svoju reštauráciu v historických priestoroch je hrdý šéfkuchár, ktorý pre hostí zostavil ponukový list plný delikates z prírodných lokálnych surovín. Šéfkuchárovou špecialitou je sedemchodové degustačné menu, v ktorom má svoje miesto údený pstruh, grilovaná francúzska pochúťka foie gras, zubáč na orieškovom masle aj údený jelení stick on s perličkou.

Že si 68-členný tím hotela svoju prácu robí dobre, chvália nielen hostia, ale dokazujú to aj ocenenia, ktoré Elizabeth získava. V roku 2015 sa napríklad stal Najlepším historickým hotelom Európy.

Wellness Hotela Elizabeth. Foto: Hotel Elizabeth
Hotel Elizabeth, wellness Wellness Hotela Elizabeth.

„Od doby, keď bol v roku 2012 tento hotel zrekonštruovaný, zmenil sa nielen on, ale aj život v meste. Sme na tento hotel veľmi pyšní a sme radi, že nám robí dobré meno v celom svete,“ uviedol pri tej príležitosti primátor Trenčína Richard Rybníček. Ani v ďalších rokoch nemal Elizabeth núdzu o svetové ocenenia.

V roku 2018 získal riaditeľ hotela titul hotelier roka a hotel sa stal tiež najlepším mestským hotelom v regióne.

„Ocenenie pre Hotel Elizabeth v takej silnej konkurencii globálnych značiek považujeme za skvelú reklamu nielen pre mesto Trenčín, ale aj pre Slovensko ako destinácie hodnej návštevy, kde je možné nájsť kvalitné hotely s adekvátnymi službami,“ vyjadril sa po prevzatí ocenenia konateľ hotela Jan Svoboda.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  1. Dom mestského kata – je jedinou zachovanou stavbou tohto typu v Trenčíne. Reprezentuje charakteristický meštiansky dom s okružnou drevenou pavlačou.
  2. Kláštor Veľká Skalka – najstaršie pútnické miesto na Slovensku, dnes národná kultúrna pamiatka.
  3. Opatovská jaskyňa – krasový útvar pri kláštore Skalka ponúka 60 metrov jaskynných chodieb.
  4. Rozhľadňa Soblahov, Dúbravka – drevená veža s krásnymi výhľadmi.
  5. Zvyšky Súčanského hradu a vrch Krasín v Bielych Karpatoch.
logo oocr ra okolie
logo Slovakia travel SK

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #historické hotely